Może ktoś mi wytłumaczyc jak na rolowaniu się traci pieniądze? Nie bardzo to rozumiem. Kupuje pozycję długa przy cenie 10000. Cena spada do 9900. Dostaje zwrot w swapie. Gdzie tu jest ta strata?
@Vasquito: kupujesz sobie etfa na rope opartego o kontrakty futures. Na dzien dzisiejszy najblizszy kontrakt jest wyceniany na np 30usd za barylke. W momencie wygasania kontraktu i rolowania, etf kupuje nowe kontrakty z data wygasniecia za miesiac, gdzie cena wynosi 35usd.
@cockosova: a to wtedy makler nie zwraca różnicy tych 5 dolarów w swapach? Powiedzmy, że mam ropę WTI, która kupiłem za 25 dolarów. Cena teraz to 20 dolarów. Rolowanie będzie na 24 dolarów. Cena dalej będzie wynosić 20 doalrow, bo makler mi zabierze te 4 dolary. Tak to nie działa?
@Vasquito: to zalezy w ktora strone ida futuresy, jezeli cena na kontraktach jest nizsza niz spot to tak, jezeli na odwrot to nie. Poczytaj se o contango i backwardation
@cockosova: pomogło. Mam tylko pytanie dla jasności. Contango jeśli liczone od aktualnej ceny? Czy od ceny, która kupiłem? Aktualnie mam otwarta ropę WTI, jedna za 27 dolarów i jedna za 22. Aktualna cena to 21. Nowy kontakt będzie za 27 dolarow. To w takim razie przeroluje mnie za obie kupione jednostki po 6 dolarów czy po różnicy od ceny kupionej?
@cockosova: Bo ogólnie jaki jest cel wtedy rolowania kontaktu? Lepiej jest zamknąć go i odnowić go po rolowaniu. W 99% przypadkach wyjdzie się na tym lepiej. Czy coś mi umknęło?
Kupuje pozycję długa przy cenie 10000. Cena spada do 9900. Dostaje zwrot w swapie. Gdzie tu jest ta strata?
#inwestycje #inwestowanie #gielda
Powiedzmy, że mam ropę WTI, która kupiłem za 25 dolarów. Cena teraz to 20 dolarów. Rolowanie będzie na 24 dolarów. Cena dalej będzie wynosić 20 doalrow, bo makler mi zabierze te 4 dolary. Tak to nie działa?
Aktualnie mam otwarta ropę WTI, jedna za 27 dolarów i jedna za 22. Aktualna cena to 21. Nowy kontakt będzie za 27 dolarow.
To w takim razie przeroluje mnie za obie kupione jednostki po 6 dolarów czy po różnicy od ceny kupionej?