Wpis z mikrobloga

Może ktoś mi wytłumaczyc jak na rolowaniu się traci pieniądze? Nie bardzo to rozumiem.
Kupuje pozycję długa przy cenie 10000. Cena spada do 9900. Dostaje zwrot w swapie. Gdzie tu jest ta strata?

#inwestycje #inwestowanie #gielda
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vasquito: kupujesz sobie etfa na rope opartego o kontrakty futures. Na dzien dzisiejszy najblizszy kontrakt jest wyceniany na np 30usd za barylke. W momencie wygasania kontraktu i rolowania, etf kupuje nowe kontrakty z data wygasniecia za miesiac, gdzie cena wynosi 35usd.
  • Odpowiedz
@cockosova: a to wtedy makler nie zwraca różnicy tych 5 dolarów w swapach?
Powiedzmy, że mam ropę WTI, która kupiłem za 25 dolarów. Cena teraz to 20 dolarów. Rolowanie będzie na 24 dolarów. Cena dalej będzie wynosić 20 doalrow, bo makler mi zabierze te 4 dolary. Tak to nie działa?
  • Odpowiedz
@cockosova: pomogło. Mam tylko pytanie dla jasności. Contango jeśli liczone od aktualnej ceny? Czy od ceny, która kupiłem?
Aktualnie mam otwarta ropę WTI, jedna za 27 dolarów i jedna za 22. Aktualna cena to 21. Nowy kontakt będzie za 27 dolarow.
To w takim razie przeroluje mnie za obie kupione jednostki po 6 dolarów czy po różnicy od ceny kupionej?
  • Odpowiedz