Wpis z mikrobloga

jakie znacie odmiany #arduino ktore beda mialy wiecej pamieci i ogolnie wiecej wszystkiego? robie sobie cos tam sie bawie patrze a tu juz 70% pamieci programu mam zajete a w planach jeszcze tyle rzeczy chcialem dodac. widzialem intela genuino bardzo fajnie sie zapowiadalo ale wyszlo na to ze juz intel sie wycofal i nie mozna kupic :/
  • 17
@rosso_corsa: AMRy. Bo to zupełnie inna architektura i w najlepszym przypadku czeka cię dużo czytania (noty katalogowe). Chyba, że nie wiem, w arduino ide nie widać różnicy ale akurat pisanie czegokolwiek w ichnym ide to rzecz przynajmniej straszna.
@rosso_corsa swoja droga zeby zajac 70 orocent pamieci to musi byc monstrum. Taki grbl chodzi na nano przeciez, a gdybys pisal tak duze i rozwiniete programy to raczej byz nie zadal glownego pytania. Moze lepiej bedzie zoptymalizowac kod?
@pszemczyslaw: Arduino i 70% to mało, wystarczy zerknąć sobie na githuba jak wyglądają biblioteki pisane pod proste rzeczy.
Ostatnio widziałem obsługę DHT11/22 która potrzebowala 3kb flasha...
To zalezy czego używa i jak jest napisana.
Taki przykład bmp180+oled ssd1306(z tablica fontow ascii)+1wire ds18b20+ds1307+dht22+nrf24l01 zajmuje mi 9.5kB na atm32 z czego 1kb ramu zajmuje bufor graficzny oled'a, ale spokojnie idzie obciąć do 512b

Teraz pytanie, czy Twój czas jest na tyle warty by bawic sie w optymalizacje czy taniej jest wziąć zestaw z atmega2560