Dlaczego tak łatwo rozpoznać, czy auto jest stare? Mogę się nie znać kompletnie na samochodach, a jednak łatwo jest ocenić, które ma 5, które 10, a które 20 lat.
Od czego to zależy? Design się zmienia- wiadomo, ale są jakieś powtarzające się tendencje np. projektuje sie obłe auta, później kanciaste etc.
Pomyślałem sobie, że może jest to kwestia np. blaknięcia lakieru? No ale niektóre auta nawet stare mają dobry lakier.
też tak myślicie?
PS na przykład jeśli chodzi o motocykle, to w ogóle się moja 'intuicja nie sprawdza'. czy jest to kwestia po prostu znajomości ,nawet mimochodem, modeli samochodów? #samochody #motoryzacja
@Kupiec_z_Konstantynopola podświadomość się uczy rok w rok nowych modeli i za x lat jesteś w stanie określić wiek zapisany "odliczony" w podświadomości.
@Kupiec_z_Konstantynopola: wydaje mi się że teraz można to rozpoznać nawet nie znając się na samochodach po lampach, nowe mają już full ledy które są o wiele ładniejsze od tych starszych zaledwie o kilka lat.
Dlaczego tak łatwo rozpoznać, czy auto jest stare? Mogę się nie znać kompletnie na samochodach, a jednak łatwo jest ocenić, które ma 5, które 10, a które 20 lat.
Od czego to zależy? Design się zmienia- wiadomo, ale są jakieś powtarzające się tendencje np. projektuje sie obłe auta, później kanciaste etc.
Pomyślałem sobie, że może jest to kwestia np. blaknięcia lakieru? No ale niektóre auta nawet stare mają dobry lakier.
też tak myślicie?
PS na przykład jeśli chodzi o motocykle, to w ogóle się moja 'intuicja nie sprawdza'. czy jest to kwestia po prostu znajomości ,nawet mimochodem, modeli samochodów?
#samochody #motoryzacja