Wpis z mikrobloga

#gotowanie #gotujzwykopem

Robię zakwas do chleba z pełnoziarnistej mąki żytniej. Dałem do słoika o pojemności >0,5L ok. 50g mąki i wody na oko i postawiłem to na grzejniku na noc. Rano owa mieszanina, już zbierała się do opuszczenia słoika, dodałem łyżkę mąki i trochę wody i znowu zostawiłem na grzejniku na cały dzień. Dzisiaj rano mikstura już tak wyrośnięta nie jest, ale wciąż jest "porowata". Zakwas już jest gotowy do użycia?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Un4rm3D: NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!! ty amatorze.
- Zakwas musi pracować minimum 5 dni.
- nie stawiasz tego na grzejniku tylko w temperaturze pokojowej
- stosunek zawsze mąki do wody 1 do 1; 50 gram mąki to 50 gram wody..
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kodecss
Grzejnik nie był zbyt ciepły. Ponoć drożdże/bakterie najlepiej pracują w temp. 25-30 stopni, a tej nie przekroczyło. Proporcje były na oko ale mniej więcej po równo. Zakwas powinien mieć zapach po pierwszym dniu już?
  • Odpowiedz