Aktywne Wpisy

vorky +39
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
labelle +4
Moi rodzice całe życie prowadzili gospodarstwo rolne i praktycznie nigdzie nie jeździli. Nigdy nie widzieli morza ani gór, nie byli też za granicą. Wcześniej nie mieli takiej możliwości, a później, gdy już mogłam ich gdzieś zabrać, opiekowali się leżącą babcią. Babcia zmarła dwa miesiące temu i myślałam, że wreszcie po tylu latach będą mogli choć na chwilę odetchnąć i gdzieś wyjechać.
Mama bardzo chce, natomiast problemem jest tata. Nigdy nigdzie nie był i
Mama bardzo chce, natomiast problemem jest tata. Nigdy nigdzie nie był i

Robię zakwas do chleba z pełnoziarnistej mąki żytniej. Dałem do słoika o pojemności >0,5L ok. 50g mąki i wody na oko i postawiłem to na grzejniku na noc. Rano owa mieszanina, już zbierała się do opuszczenia słoika, dodałem łyżkę mąki i trochę wody i znowu zostawiłem na grzejniku na cały dzień. Dzisiaj rano mikstura już tak wyrośnięta nie jest, ale wciąż jest "porowata". Zakwas już jest gotowy do użycia?
- Zakwas musi pracować minimum 5 dni.
- nie stawiasz tego na grzejniku tylko w temperaturze pokojowej
- stosunek zawsze mąki do wody 1 do 1; 50 gram mąki to 50 gram wody..
Grzejnik nie był zbyt ciepły. Ponoć drożdże/bakterie najlepiej pracują w temp. 25-30 stopni, a tej nie przekroczyło. Proporcje były na oko ale mniej więcej po równo. Zakwas powinien mieć zapach po pierwszym dniu już?