Wpis z mikrobloga

#programowanie #devops #serwery Mireczki, Przygotowuję dla klienta serwis, który będzie miał okresowe "piki" w oglądalności (ecommerce), i jak się można domyśleć okresowe "sezony ogórkowe". Jakie rozwiązanie automatycznie skalowane polecicie poza dhosting?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wyrelworelowany: Zależy jaka skala, możesz też użyć Funkcji (Azure Functions / AWS Lambda) i generalne innych cloudowych rozwiązań. Wiele zależy od tego w jakim języku robisz ten serwis
  • Odpowiedz
  • 0
@PanZupa nie mam, nie potrzebuję. To woocommerce, szukam alternatywy dla dhosting.

@pulse
@Koliat

Panowie, na spokojnie, bez armaty na muchę. Szukam tylko alternatywy do dhosting. Chodzi o to, że serwis będzie miał przez większość roku ruch na poziomie kilka UU na dzień. Ale w sezonie grzewczym, może być tego kikaset na godzinę. Nie chcę płacić za dedyka, który przez pół roku nic nie robi. Chodzi o to, aby zwiększał
  • Odpowiedz
;)

to jeszcze raz po kolei. jakikolwiek serwis to aplikacja(a raczej aplikacje) ktora hostuje jakies dane/obsluguje requesty(w uogolnieniu). jak chcesz zeby to sie automatycznie skalowalo to potrzebujesz:
a) metryki na podstawie ktorych skalujesz np. ilosc userow na stronie, liczba requestow per second etc
b) automat ktory na podstawie metryk z punktu a przeskaluje twoja aplikacje poziomo badz pionowo.

do
  • Odpowiedz
@Wyrelworelowany: kilka UU dziennie do kilkuset na godzinę to serio nie ma co nie ma co sobie głowy tym zaprzątać i szukać niewielkich oszczędności. Jak jesteś PM-em to skup się teraz na rozwijaniu biznesu.
  • Odpowiedz
Nie obchodzi mnie biznes

@Wyrelworelowany: oj, to jesteś strasznie złym PM. Biznes powinien obchodzić każdego, również programistę czy UI designera, a Ciebie przede wszystkim. Nie chodzi o to, żeby działało, tylko o to, żeby przyniosło wartość dla biznesu oraz nie marnować czasu na szukanie rozwiązań nieistotnych problemów.
  • Odpowiedz
  • 1
@Wyrelworelowany kilkaset UU na godzinę to os luzy ziemniak. Jak chcesz być super pewny to po prostu przetestuj ile trzyma obecny serwer, koszty hostingu na wypasionym serwerze grubo ponad potrzeby to pewnie będzie stówa miesięcznie
  • Odpowiedz
  • 1
@11_01_010_1010_00_10 może się zagalopowałem z pisaniem tego tutaj w ten sposób. Trzebaby to szerzej omówić w kontekście tego co napisałem. Kolega seban napisał, żebym się skupił na rozwijaniu biznesu. Odpowiedziałem co odpowiedziałem, ponieważ:

a) rozwój biznesu to nie działka PM
b) nie mam pojęcia o biznesie, który ma klient, ja mu robię końcówkę do ecommerce. I tu jeszcze dodam, że UX, UI, branding, content, do niego ogarnia zewnętrzna firma. Mój "biznes"
  • Odpowiedz
  • 1
@11_01_010_1010_00_10 może się zagalopowałem z pisaniem tego tutaj w ten sposób. Trzebaby to szerzej omówić w kontekście tego co napisałem. Kolega seban napisał, żebym się skupił na rozwijaniu biznesu. Odpowiedziałem co odpowiedziałem, ponieważ:

a) rozwój biznesu to nie działka PM
b) nie mam pojęcia o biznesie, który ma klient, ja mu robię końcówkę do ecommerce. I tu jeszcze dodam, że UX, UI, branding, content, do niego ogarnia zewnętrzna firma. Mój "biznes"
  • Odpowiedz