Aktywne Wpisy

volodia +4
Robię w czterobrygadówce i jeden poszedł na urlop a drugi na zwolnienie lekarskie. Teraz mam 8 dni pracy po 12 godzin.
Mam mocne podejrzenie, że to zwolnienie lekarskie jest lipne. Wiem gdzie typ będzie w weekend (zawody wędkarskie), da się go jakoś jako zwykły człowiek o-----ć do zusu?
#zus #prawo #pracbaza
Mam mocne podejrzenie, że to zwolnienie lekarskie jest lipne. Wiem gdzie typ będzie w weekend (zawody wędkarskie), da się go jakoś jako zwykły człowiek o-----ć do zusu?
#zus #prawo #pracbaza

vojteknowak +24

#szwecja #emigracja #pracbaza #kiciochpyta i w sumie to #krajzdykty #bekazpisu #kryzys bo cały mój wpis powstał z narastającego we mnie od kilku dni uczucia, że nawet jeśli ten kraj przetrwa koronawirusa i kryzys jaki po nim nastąpi, to nie warto marnować całego życia na bicie się z państwem o jakąkolwiek jakość życia w miejscu, gdzie gorszym sortem są pracowici i zaradni, którzy mają tylko z---------ć na socjal i poświęcić swoje zdrowie, bo pandemia pandemią, ale na wybory trzeba iść. Mam jeszcze dłuuuga drogę przed sobą, ale chcę już na poważnie myśleć o przyszłości. Krótko mówiąc, dopiero pandemia otworzyła mi oczy na to jak się tu traktuje ludzi i chyba to p------ę.
Tu mozesz sobie sprawdzic ile sie zarabia srednio w danym zawodzie. W Szwecji dentysta dostaje srednio 48k sek/msc brutto. Od tego odejmuje sie podatek jakies 32%. Pod linkiem ponizej masz
Uznanie dyplomu moze byc czasochlonne (maja jakis limit czasowy ale go przedluza pod byle pretekstem). Nie wiem ile to teraz trwa ale z 6-12 msc moze zajac czekanie. Sam dyplom (jak jeszcze masz punkty ECTS) to uznanie to mysle formalnosc.