Wpis z mikrobloga

Polecacie Szwecję jako kierunek emigracji dla polskiego stomatologa, który dobrze ogarnia angielski? Jak z językiem, zarobkami, warunkami życia i przede wszystkim czy warto ufać tym wszystkim firmom które rekrutują w Polsce lekarzy za granicę (wszędzie mi się wyświetlają)? Cały czas słyszę, że w Polsce coraz mniej lekarzy, bo do szwecji uciekają, więc chcę wiedzieć co i jak, czy warto, czy tak łatwo uzyskać uprawnienia do pracy w innych krajach UE?
#szwecja #emigracja #pracbaza #kiciochpyta i w sumie to #krajzdykty #bekazpisu #kryzys bo cały mój wpis powstał z narastającego we mnie od kilku dni uczucia, że nawet jeśli ten kraj przetrwa koronawirusa i kryzys jaki po nim nastąpi, to nie warto marnować całego życia na bicie się z państwem o jakąkolwiek jakość życia w miejscu, gdzie gorszym sortem są pracowici i zaradni, którzy mają tylko z---------ć na socjal i poświęcić swoje zdrowie, bo pandemia pandemią, ale na wybory trzeba iść. Mam jeszcze dłuuuga drogę przed sobą, ale chcę już na poważnie myśleć o przyszłości. Krótko mówiąc, dopiero pandemia otworzyła mi oczy na to jak się tu traktuje ludzi i chyba to p------ę.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CaptainSarcasm: Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jak wyglądają zarobki dentystów i warunki na jakich pracują. Ale mogę Ci podpowiedzieć tyle. Jest taka klinika w centrum Sztokholmu co się nazywa City Dental. Tam pracuje kilku Polaków, może ufaloby ci się nawiązać z nimi kontakt i dowiedziałbyś się trochę u źródła.
  • Odpowiedz
@CaptainSarcasm: Bez jezyka nie dasz rady tu pracowac. Byc moze sa jakies wyjatki ale ogolnie to musisz znac jezyk i potwierdzic dyplom (jedym z wymogow jest jezyk na odpowiednim poziomie). Nie szuklem konkretnie dla dentystow ale mysle ze bedzie podobnie.

Tu mozesz sobie sprawdzic ile sie zarabia srednio w danym zawodzie. W Szwecji dentysta dostaje srednio 48k sek/msc brutto. Od tego odejmuje sie podatek jakies 32%. Pod linkiem ponizej masz
  • Odpowiedz
@CaptainSarcasm: Wydaje mi sie ze jak sie zna angielski (i moze troche niemiecki) to mozna dosc szybko zlapac. Ale na pewno trzeba sporo pracy poswiecic.

Uznanie dyplomu moze byc czasochlonne (maja jakis limit czasowy ale go przedluza pod byle pretekstem). Nie wiem ile to teraz trwa ale z 6-12 msc moze zajac czekanie. Sam dyplom (jak jeszcze masz punkty ECTS) to uznanie to mysle formalnosc.
  • Odpowiedz