Wpis z mikrobloga

co powiecie na #wino #winodomowejroboty czekoladowe? wlasnie okolo tydzien temu nastawilem takowe uzywajac drozdzy w plynie browinu z marketu. bulka pieknie az serce rosnie. do tego codziennie wącham wylot rurki i coraz bardzie pachnie alko :) tylko piana czasem wychodzi ale przed pojcie spac beltam nastawem comby odpowietrzyc troche. dzis dodalem jakies 300g cukru i troche wody z czekolada. dodatkowo pierwszy raz wsypalem z 3 gramy pozywki dostarczonej razem z drozdzami, mam nadzieje ze nie bedzie wylewac sie nic przez rurke. za miesiac mysle zrobic pierwsza degistacje. A w projekcie budowa prasy do jablek, i oglnie owocow oraz rozdrabniarka do jablek.
tomjar - co powiecie na #wino #winodomowejroboty czekoladowe? wlasnie okolo tydzien t...

źródło: comment_1586082484SBVHEsalBZDBdy0iZOUN55.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zawodowy_Janusz: wino mozesz ze wszytskiego zrobic nawet z samej wody i cukru (no i drozdze na start) z owocami jest o tyle lepiej ze maja w sobie drozdze i zawsze ci wyfermentuja, z gównowinami to juz jest inaczej, musisz dodac drozdze. np wino z herbaty mi nawet nie wystartowalo z winnymi drozdzami :(
@malas1: tak czekolada w proszku, nawet zawierala iles tam cukru, potem gotowalem wode rozpuszczalem czekolade
  • Odpowiedz
wino mozesz ze wszytskiego zrobic


@tomjar: Większość z tych eksperymentów nadaje się tylko do wylania, to insza inszość. Mnie w sumie już mało co zdziwi, już widziałem śmiałków robiących wina z grzybów czy kasztanów. Sztuka dla sztuki. Ale patrz, z papy i lepiku się boją ludzie robić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

owocami jest o tyle lepiej ze maja w sobie
  • Odpowiedz
@Zawodowy_Janusz: no prosze tu merytoryczne wtlytlumaczenie problemu zawsze na propsie. Zobaczymy jak z tym czekoladowym bedzie w najgorszym przypadku oddam jakims mitycznym bimbrownikom albo wyleje. Tak tylko chcialem zeby balony puste nie staly :)
  • Odpowiedz