Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym wnioskiem RDZ? Jak złożę dzisiaj i nie dostanę odpowiedzi do 10 to mam płacić ZUS czy nie?
#zus
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rav33: O tym czy zostałeś zwolniony dowiesz się za 30 dni od dnia upływu terminu zapłaty ostatniego z miesięcy za którego chcesz zwolnienia, albo jeśli składasz raporty to 30 dni od dnia ostatniego raportu za wnioskowany okres zwolnienia. Składaj wniosek i nie płać. Natomiast czy jesteś zwolniony będziesz wiedział za ok. 4 miechy :D
  • Odpowiedz
Wiąże.

4. W przypadku gdy zostanie stwierdzone, że rozbieżności, o których mowa w ust. 2, są wynikiem wprowadzenia w błąd Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, płatnik składek zobowiązany jest do opłacenia należności z tytułu składek, o których mowa w art. 31zo, za marzec, kwiecień i maj 2020 r., wraz z odsetkami za zwłokę, w terminie 30 dni od otrzymania decyzji o obowiązku opłacenia tych składek, wraz z odsetkami za zwłokę. Do decyzji o obowiązku
  • Odpowiedz
Ale kryterium jest proste. Jak masz przychód powyżej 15k w marcu to nie należy Ci się zwolnienie. Jak masz poniżej 15k to składaj i nie płać. Bo rozumiem, że jesteś samozatrudniony?
  • Odpowiedz
zn. chodzi mi o otwarte na zasadzie przyjmowania klientow a nie wystawienia skrzynki na podania ?

@rav33: a to nie jest tak, że jak opłacisz to już tego nie zwrócą?
  • Odpowiedz
@rav33: ja także złożyłem, ale raczej nie opłacę tylko w razie czego wyślę sobie na subkonto i zobaczę za 3 miesiące. Tylko nie bardzo wiem jak to księgować, czy uznać to jako opłacone czy jak.
  • Odpowiedz