@rav33: O tym czy zostałeś zwolniony dowiesz się za 30 dni od dnia upływu terminu zapłaty ostatniego z miesięcy za którego chcesz zwolnienia, albo jeśli składasz raporty to 30 dni od dnia ostatniego raportu za wnioskowany okres zwolnienia. Składaj wniosek i nie płać. Natomiast czy jesteś zwolniony będziesz wiedział za ok. 4 miechy :D
4. W przypadku gdy zostanie stwierdzone, że rozbieżności, o których mowa w ust. 2, są wynikiem wprowadzenia w błąd Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, płatnik składek zobowiązany jest do opłacenia należności z tytułu składek, o których mowa w art. 31zo, za marzec, kwiecień i maj 2020 r., wraz z odsetkami za zwłokę, w terminie 30 dni od otrzymania decyzji o obowiązku opłacenia tych składek, wraz z odsetkami za zwłokę. Do decyzji o obowiązku
Ale kryterium jest proste. Jak masz przychód powyżej 15k w marcu to nie należy Ci się zwolnienie. Jak masz poniżej 15k to składaj i nie płać. Bo rozumiem, że jesteś samozatrudniony?
@rav33: ja także złożyłem, ale raczej nie opłacę tylko w razie czego wyślę sobie na subkonto i zobaczę za 3 miesiące. Tylko nie bardzo wiem jak to księgować, czy uznać to jako opłacone czy jak.
#rosja #ukraina Niesamowite jest to, że my polacy pomagamy w upadku wschodniej kultury europejskiej. Przez stulecia nasza kultura była bliska kulturze rosyjskiej. Nagle wszyscy chcą zachodu, który dąży do likwidacji tego co budowaliśmy przez setki lat. Upadek Rosji, nie jest nam na rękę.
#zus
ja zapłacę na wszelki wypadek. najwyżej będzie nadpłata.
4. W przypadku gdy zostanie stwierdzone, że rozbieżności, o których mowa w ust. 2, są wynikiem wprowadzenia w błąd Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, płatnik składek zobowiązany jest do opłacenia należności z tytułu składek, o których mowa w art. 31zo, za marzec, kwiecień i maj 2020 r., wraz z odsetkami za zwłokę, w terminie 30 dni od otrzymania decyzji o obowiązku opłacenia tych składek, wraz z odsetkami za zwłokę. Do decyzji o obowiązku
@rav33: a to nie jest tak, że jak opłacisz to już tego nie zwrócą?