Wpis z mikrobloga

@rrpz: Na to wygląda, tyle że notatka obok wykresu stwierdza że dane z obszarów w szarych prostokątach mogą być niepełne. Trochę długi jednak ten brak konkretnych danych, aż od 18.03, wygląda to tak jakby dane o spadkach były im nie na rękę albo wpisali taką notkę prewencyjnie.

Z tymi Włochami nie wiadomo jak jest, jeśli każdego kto zmarł z jakiegokolwiek powodu co miał koronawirusa wpisują do statystyk, to trudno się
Anna_ - @rrpz: Na to wygląda, tyle że notatka obok wykresu stwierdza że dane z obszar...

źródło: comment_1585745398kC0ssz0s0RdNKtZ6Un1GcB.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Anna_: Dzięki. Też zauważyłem, że wygląda to podobnie. Tylko, że władze reagują odwrotnie - w Polsce i UK nowe obostrzenia, nie wiem skąd to się bierze.

Są kolejne głosy w UK przeciwko obecnym środkom - https://www.dailymail.co.uk/debate/article-8163587/PETER-HITCHENS-Great-Panic-foolish-freedom-broken-economy-crippled.html:

Crucially, those who began by claiming that we faced half a million deaths from the coronavirus in this country have now greatly lowered their estimate. Professor Neil Ferguson was one of those largely responsible
  • Odpowiedz
@rrpz: A na wykopie ludzie ścierają się kiedy lekarz nie wpisze że ktoś zmarł "z powodu" koronawirusa i że statystyki są zaniżone :) U nas to chaos jest taki że chyba nawet nie ma co analizować danych. Sprawdzałam czy w Polsce też po 12 dniach od wprowadzenia kwarantanny spadła liczba nowych przypadków, ale to przecież w tym kraju czysta ruletka. Spadła jak w zegarku, ale wczoraj znów odbiła, może zrobili
  • Odpowiedz
@rrpz: Sprawdziłam jak wygląda u nas procent liczby nowych przypadków na ilość wykonanych testów, od początku kwarantanny do wczoraj.

Maksimum na początku wyniosło 4,95% 17.03 oraz 5,42% 21.03, wczoraj najwięcej 5,55%. Można powiedzieć że wykres jest lekko wzrostowy, ale różnica między 21.03 a wczoraj to tylko 0,13%, a to dwanaście dni różnicy. Z kolei 27.03 był dołek, niższy jeszcze od pierwszego dnia kwarantanny. Według tych danych nie można więc powiedzieć
Anna_ - @rrpz: Sprawdziłam jak wygląda u nas procent liczby nowych przypadków na iloś...

źródło: comment_15858282222NbzFodAVrlo3RG7N74fYP.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Anna_: trzeba było spytać, zrobiłem wykres już wcześniej :) Też mi się wydaje, że nic z tego nie wynika. Najwyżej, że 5% Polski jest zarażone. Jak Austriacy zrobią badania na losowej próbie to się okaże.

Znalazłem oryginalny raport imperial College - https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/medicine/sph/ide/gida-fellowships/Imperial-College-COVID19-NPI-modelling-16-03-2020.pdf
Figure 4 - nawet przy obecnych środkach ma być szczyt będzie na końcu maja. To chyba żart, że będziemy siedzieć tyle czasu w domach. Biedne kraje jak Polska
  • Odpowiedz
@rrpz: Haha, ok następnym razem zapytam, choć trochę przyjemności w sprawdzaniu danych własnoręcznie też się należy :)

Jeśli ktoś wreszcie spojrzy na te wszystkie dane i zobaczy że grubo przesadzono, to może sobie odpuszczą, ale patrząc po restrykcjach to idą raczej w drugą stronę. Też sobie tego nie wyobrażam, siedzenie w zamknięciu tyle czasu nie jest zdrowe, powinni poluzować przynajmniej kwestie spacerów. Ludzie nie wytrzymają tyle czasu w stresie siedząc
  • Odpowiedz
@Anna_: Czy testy dają fałszywe wyniki nie wiem. Przyjmuję za ogółem, że potwierdzają w 100%, żeby nie dodawać więcej niewadomych.

Przyrost dzienny wszystkich przypadków jest skorelowany z przyrostem dziennym liczby testów i w Polsce i we Włoszech. Tu jednak możliwości testowania są wąskim gardłem (nie można testować tak szybko jak pojawiają się nowe przypadki).
rrpz - @Anna_: Czy testy dają fałszywe wyniki nie wiem. Przyjmuję za ogółem, że potwi...

źródło: comment_1586000805U1pXb8BAkDtK03SSglwnBU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Anna_: Ciekawsze jest porównanie Polski, Szwecji i Norwegii we wzroście dziennym przypadków. Podwajanie codziennie dałoby wykres z płaską linią na 100%. Podwajanie co 2 dni - płaska linia na 41,4 %. To pokazuje, że te wszystkie wykładnicze czarne wizje były do niczego. Nawet jeśli byłyby prawdziwe to ograniczenia w robieniu testów i tak pokazałyby taki sam wykres ze zmniejszającym się przyrostem w momencie jak kraj dojdzie do maksimum testów.
rrpz - @Anna_: Ciekawsze jest porównanie Polski, Szwecji i Norwegii we wzroście dzien...

źródło: comment_1586000840q8Y5X0SzdOnVeAJ3sW975H.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@rrpz: Nie zauważyłam ostatniego komentarza. Masz rację, im więcej testów tym więcej jasności, ale coś mam wrażenie że władze nie kierują się wskaźnikami w swoich decyzjach.

Jak dla mnie to jest tu coraz więcej zmiennych i niewiadomych które mogą wywrócić statystyki do góry nogami. Wykres % wykrytych przypadków w Polsce skacze sobie w ostatnich dniach od 7,3% do 3,05%. Wątpię żeby w naturze występowała aż tak duża różnica. Wszystko zależy
  • Odpowiedz
@rrpz: Zauważyłam też że na jednej stronie zmienili liczbę wykonanych testów na kilka dni wstecz, a poza tym liczby te różnią się między stronami, w niektórych dniach o 100, w innych o 200, w jednym dniu aż o 700 testów.
  • Odpowiedz
@Anna_: Chyba nie trzeba się przejmować testami - zasadniczo małe kraje, które nie mają pieniędzy na testy, nie mają też dużo przypadków.

Szwedzi mają wszystko publiczne i przyszło mi do głowy, że może mają statystyki śmierci. Okazuje się, że nie tylko mają, ale nawet z podziałem na dni, miesiące, gminy, płeć i wiek.
To jest świetne - https://www.scb.se/en/finding-statistics/statistics-by-subject-area/population/population-composition/population-statistics/
Póki co dane za ostatni tydzień są niepełne, ale jeszcze chwila i
  • Odpowiedz
@rrpz: Ciekawe, według pierwszego linka "Preliminary statistics on deaths" za miesiące od stycznia do końca marca nie widać żadnego wzrostu śmiertelności w stosunku do poprzednich lat.

W 2018 w tym przedziale czasu było nawet 2000 zgonów więcej, natomiast obecny rok to 1200 zgonów mniej w stosunku do średniej z lat 2015-2019, prawie 1500 jeśli odejmie się dzień przestępny. A Szwecja nie wprowadziła żadnych obostrzeń ani nie zatrzymała gospodarki. Nie widać też
  • Odpowiedz
@rrpz: Trochę ciekawostek o samym teście RT-PCR który jest stosowany do wykrywania covid, odnośnie osób które po wyzdrowieniu dalej testowały pozytywnie, komentarz omawiający zagadnienie:

Although the results are interesting, it should be noted that RT-PCR measures viral genomic material but doesn't necessarily indicate contagiousness

"Genomic material comes from virus, of course, but it does not indicate that infectious virus is present," Perlman said, adding that a positive test means that
  • Odpowiedz
@Anna_: Ciekawe. Myślę, że minie dużo czasu zanim będzie konsesus w sprawie skuteczności tych testów. Jeśli są złe to dużo osób będzie miało interes, żeby to nie dostało się do opinii publicznej.

Wodarg dodał nowy link - https://cemsiis.meduniwien.ac.at/ms/ - tekst w pdf po niemiecku, ale po tłumaczeniu automatycznym strony są wnioski z badania - szansa na śmierć od wirusa jest podobna do po prostu życia w Austrii. Czyli z wirusem
  • Odpowiedz
@Anna_: Zobacz aktualny wykres z danymi dt. śmiertelności w Szwecji - suma zgonów z siedmiu dni. Bez wirusa liczba śmierci była by poniżej poprzednich lat. Z wirusem będzie to na poziomie roku 2018. Na pewno jeszcze wykres pójdzie w górę, bo dane opublikowali z 3 kwietnia potem 9 kwietnia i od tego czasu nie ma aktualizacji. Niemniej nie widać tego 1300 dodatkowych śmierci na wykresie jeszcze.
https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa - oficjalne dane
rrpz - @Anna_: Zobacz aktualny wykres z danymi dt. śmiertelności w Szwecji - suma zgo...

źródło: comment_1587119233sqf550fPO7KpMXibVNmuRm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz