Wpis z mikrobloga

@piastun: te drożdże spożywcze do produkcji alkoholu nadają się średnio, mają niższą odporność na alkohol i wolniej przerabiają cukier, także wątpię żeby to był powód, raczej ludzie skupili bo pieką chleby/pizze inne cuda. Mi właśnie na self pizze potrzeba.
@Ponc3k: też szukaliśmy do pizzy i znaleźliśmy w końcu w lidlu suche ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale świeżych w Lidlu raczej nie mają w ogóle, przynajmniej ja nie widziałam nigdy
te drożdże spożywcze do produkcji alkoholu nadają się średnio


@Ponc3k: kolumna rektyfikacyjna odpalona na max na gdzieś jakie to były drożdże (chociaż czasu nie przeskoczysz i turbodrożdże potrafią zmienić ten sam cukier w element bajkowy w tydzień zamiast w dwa)
to się po prostu nie opłaca


@Ponc3k: ja się bawiłem kiedyś hobbystycznie, nie zawodowo więc nie o "opłacalność" chodziło
I jak się ogarnie obsługę kolumny rektyfikacyjnej to na koniec nie ma większej różnicy przy robieniu klasycznego, czystego bimbru na cukrze. Co najwyżej mniej cukru troszkę dajesz.

Chyba że chcesz coś mniejszej mocy, robione z owoców, smakowego i raczej destylowane niż rektyfikowane, to inna historia.