Wpis z mikrobloga

@hetman-kozacki: nie wierzę gościowi, jak ktoś na nas kichnie podczas pandemii no to chyba jasne, że się po tym umyjemy itp., jasne, dalej może dojść do zakażenia, ale bez maseczki szanse na to są wielokrotnie większe
@hetman-kozacki: tak, ja mam pytanie, dlaczego miliony chinczykow sie myla w tej sprawie i chodza w maseczkach, a policja caly czas sprawdza ulice i napomina badz karze osoby poruszajace sie bez maseczek?
np ogladam sobie taki film z chin, patrze a tam wszyscy chodza w maskach chirurgicznych,

https://www.youtube.com/watch?v=ows5FTKGrw8&t=379s

#!$%@? dlaczego nikt tym chinczykom nie powiedzial ze to nic nie daje? ja nie rozumiem, tyle dowodow na to ze to nic nie
@acan123: w Japonii zwyczajowo nosisz maskę, kiedy jesteś przeziębiony, żeby nie zarazić innych. Tak to działa. Oni mają mniej zarażeń z innego powodu. Azja radzi sobie dzięki dużej liczbie testów, monitorowaniu ludności oraz wymianie informacji z wykorzystaniem cyfrowej technologii.
@hetman-kozacki: a w chinach zwyczajowo zeby nie pluc na ulice? myslalem ze gorzej sie monitoruje ludzi z wykorzystaniem technologi jesli chodza oni w maskach (np nie mozna zaplacic twarza) a jednak jest taki nakaz. to ja juz nie wiem po co te maski tym milionom chinczykow. nic nie daja, nie mozna kontrolowac twarzy a jednak dalej w nich chodza WTF?
@hetman-kozacki: w ogole to bardzo mi smutno z powodu chinczykow ze musza chodzic w tych nic nie dajacych maseczkach, najgorzej to maja chyba w tajwanie tez ich zmusili do chodzenia w maseczkach i maja ledwie 200 przypadkow biedaki. w europie to sie jednak potrafia bawic z wirusem, a nie jak ci nieodpowiedzialni azjaci tylko by sie zarazali przez maseczki.