Wpis z mikrobloga

Czy tylko ja widzę coś podejrzanego w tym, że liczba przypadków spoza Chin zbliża się gwałtownie do liczby z Chin?
Na początku 1 na 1000 przypadków był spoza Chin, potem ok 1-2% się utrzymywało, a teraz ok 10% wszystkich przypadków to te spoza Chin.
Moja teoria:
Chiny wiedzą, że ten wirus to katastrofa i fałszują dane, a chorych są już miliony, wiedząc, że to wywołałoby katastrofę na giełdzie i w gospodarce.

Konsekwencje:
Czeka nas kryzys jakiego nikt z żyjących nie widział, lista dzbanów którzy pisali, że to mniej groźne niż grypa, powinna być każdego dnia upubliczniania na mirko z 5000 plusów, regularnie co 6 godzin.

#koronawirus #coronavirus #2019ncov #gospodarka #chiny
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@CzaryMarek: być może zaniżają, ale ogólnie jestem w stanie uwierzyć, że powstrzymali rozprzestrzenianie się wirusa. Tylko weź pod uwagę jakim kosztem: od ponad miesiąca kilkaset milionów ludzi jest w kwarantannie o różnym poziomie. Ludzie nie mogą się przemieszczać i wychodzić z domów - co najwyżej co kilka dni zrobić zakupy.

Stąd spadek liczby zachorowań. Tylko oni mogą sobie na to pozwolić, w Europie takich drakońskich środków nikt nie wprowadzi bo
  • Odpowiedz
@CzaryMarek: popraw czapeczkę,bo Ci spadnie zaraz. 1500 osób we Włoszech przy 60 mln mieszkańców i bez drastycznych stref poddanych kwarantannie i do tego kilkadziesiąt ofiar. Z najnowszych danych wynika, że epidemia zarówno w Korei jak i we Włoszech zaczyna hamować. W Chinach już od jakiegoś czasu hamuje. Jedynie Iran ma problem.
  • Odpowiedz
@papaj_21_37: hamuje, ale jakim kosztem. Przeciez to nie jest tak, że nagle wirus wział i stwierdził - dobra nie będę się roznosił. wymagało to olbrzymich srodków, ograniczenia swobody oraz chocby wstrzymania pracy wielu fabryk. To nie jest tak, że skoro już najgorsze minelo to wracamy do normalnego zycia.
  • Odpowiedz
@papaj_21_37: Przed nami jeszcze 1,5 miesiaca takiej pogody, czyli jeszcze długo. A co do szczepionki... Nawet jeżelin ktoś za godzinę ogłosi pełen sukces, to trzeba jeszcze wyprodukować gigantyczną liczbę dawek.
  • Odpowiedz