Dopiero zaczynam i mam pytanie. Pisze program, który zapisuje do pliku kilka rzeczy data wartosc1 wartosc2
I tak w wielu linijkach. Potem będę chciał to odczytać na podstawie daty (miesięcznie) i zliczyć wartości. Niestety nie wiem, jak się do tego zabrać i czy jest to w ogóle możliwe z plikami. Nie proszę o kod, bo zabierze mi to przyjemność, ale o funkcje, jakieś inne podpowiedzi (bazy danych?)
W jakim trybie chcesz otworzyć program? Zapis(z), Odczyt(o), Poprawa wpisu(p)? o Podaj miesiąc i rok, z którego mają być czytane dane mm-rrrr: 02-2020 250 300 Traceback (most recent call last): File "test4.py", line 41, in
no tak :) zgadza sie i jest to dobrze. podpowiedz: czy mozna podzielic 0 na mniejsze elementy? i druga podpowiedz sprawdz ostatni element w liscie @fenis:
@fenis: no zgadza się zapisuje ostatni element jako 0. A z kodem który wykonujesz z tego 0 Chce pobrać 2 element. Masz 2 wyjścia albo użyj try except, albo wyrzuć ostatni element z listy popem
Dopiero zaczynam i mam pytanie. Pisze program, który zapisuje do pliku kilka rzeczy
data wartosc1 wartosc2
I tak w wielu linijkach. Potem będę chciał to odczytać na podstawie daty (miesięcznie) i zliczyć wartości. Niestety nie wiem, jak się do tego zabrać i czy jest to w ogóle możliwe z plikami.
Nie proszę o kod, bo zabierze mi to przyjemność, ale o funkcje, jakieś inne podpowiedzi (bazy danych?)
def odczytywanie():
datapodana = input("Podaj miesiąc i rok, z którego mają być czytane dane mm-rrrr: ")
plik = open('zapis', 'r')
# plikna
masz kod:
def odczyt():
fo=open("zapis","r")
Komentarz usunięty przez autora
sprawdz ten kod, copy paste
@luukasek:
@fenis: pokaz output i blad pls
Podaj miesiąc i rok, z którego mają być czytane dane mm-rrrr: 02-2020
250
300