Wpis z mikrobloga

#programowanie #python

Dopiero zaczynam i mam pytanie. Pisze program, który zapisuje do pliku kilka rzeczy
data wartosc1 wartosc2

I tak w wielu linijkach. Potem będę chciał to odczytać na podstawie daty (miesięcznie) i zliczyć wartości. Niestety nie wiem, jak się do tego zabrać i czy jest to w ogóle możliwe z plikami.
Nie proszę o kod, bo zabierze mi to przyjemność, ale o funkcje, jakieś inne podpowiedzi (bazy danych?)
  • 78
  • Odpowiedz
lub zapisuj sobie pliki na podstawie miesiecy np:
import datetime
PreFile=str((datetime.datetime.now()))[:7]
print(PreFile+".txt")
jak sie skonczy miesiac to wskok do kolejnego pliku z zapisem.
@fenis:
  • Odpowiedz
@luukasek:

02-02-2020, 150, 3
03-02-2020, 200, 4
04-02-2020, 100, 1

I oddzielnie wyczytuje wartości z kolumny 2 i kolumny trzy, by je potem sumować (kolumna 2 oddzielnie i kolumna 3) oddzielnie, potem robię inne działania, dzielenie sumy z kol. 1 przez sumę z kol. 2, itp
  • Odpowiedz
jak masz ten wpis 04-02-2020, 100, 1
to x[1] bedzie 100 a x[2] bedzie 1 ,
mozesz sobie zrobic dodatkowe 2 listy i appendowac te wartosci.
czyli
tab,tab1=[],[]
for x in toList:
  • Odpowiedz
@fenis: a tutaj fragment kodu
def zapisywanie():
data = datetime.datetime.today()
dzisiaj = data.strftime("%d-%m-%Y")
kasa = int(input("Ile zarobiłeś?: "))
klienci = int(input("Ilu przyjąłeś
  • Odpowiedz
@luukasek: Tak brnę, bo nie chcę nawiasów i apostrofu przy dacie - wiem, że to szczegół, a apostrof konsekwencją "data.strftime". Przejrzałem opcję z plikami csv, ale zbyt wiele mi to nie daje, a opcje operacji z tymi plikami są uboższe niż ze zwykłymi stringami
  • Odpowiedz
@fenis: mozesz jeszcze sobie przecinki wstawic jak chcesz, czyli:
print ("{}, {}, {}".format(dzisiaj,kasa,klienci)) i plik.write("{}, {}, {}\n".format(dzisiaj,kasa,klienci))

no i dodaj \n by schodzilo do kolejnej linii przy zapisie,
powodzenia z nauka! jak co to pisz :)
  • Odpowiedz
@luukasek: podzieliłem już string na listy splitem, tylko z Twoim rozwiązaniem x1 i x2 traktuje jako cały wpis - czyli data, kasa i klienci razem, a jak to jeszcze podzielić, by uzyskać kasę i klientów
  • Odpowiedz