Wpis z mikrobloga

Trochę #devops, trochę #programowanie. Generalnie mapka (jej pierwsza iteracja) dla osób które chcą pocisnąć dalej z testowaniem oprogramowania i automatyzacją - pobawić się w coś co nazywa się w hameryce Test Architektem. Fajnie byłoby gdyby ktoś mi powiedział o czym zapomniałem, co pominąłem. Albo nawrzucał mi od tego że mam klapki na oczach, ch.. wiem i w d.. byłem ;)

https://scvconsultants.com/2020/02/19/tester-roadmap-2020/

#testowanieoprogramowania #testowanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wizkid: coś oprócz CodedUI (WinAppDrivera) i Ranorexa mogę dodać? Nie bardzo mam doświadczenie z desktopem poza tymi dwoma technologiami.

Edit: w sensie było tego tak mało, że dla mnie technologicznie to to samo co mobile testing na tym etapie
  • Odpowiedz
@buntuubuntu: wszystko bardzo ładne, ale poziomy z kolorami nie za bardzo odzwierciedlają możliwe ścieżki, ktoś np. może znać tylko JS i po co mu wtedy C# albo testNG? Czemu Java i C# są pod programming a python pod scripting? ;) gdzie jest np. Ruby? czemu API testing nie jest pod Testing? (które powinno się nazywać pewnie testing levels) Czemu akurat Jenkins i Azure Devops a nie TeamCity, Semaphore czy cokolwiek
  • Odpowiedz
@inz_Bartosz: dobre pytania, skoro je zadajesz to znaczy że nie przekazałem tego co chciałem. Wydaje mi się, że architekt powinien oprócz JSa znać dowolny inny język kompilowalny i statycznie typowany. Stąd C#/Java.

Jenkinsa i ADo wybrałem bo z tego akurat korzysta się najwięcej (trzecie miejsce ma TC, którego nie znam). OFC jeżeli znasz TC i Jenkinsa to Ado czy Bamboo nauczysz sie w 10 minut.

Chyba pora dopisać więcej i
  • Odpowiedz