Dzień dobry, chciałbym zapytać jakie o rozwiązanie dla następującego problemu:
mam particle system (czyli deszcz) w mojej scenie i chcę żeby kamera śledziła gracza, jednak kiedy poruszam graczem te wszystkie cząstki przyspieszają w ciul (tak jakby się od nowa renderowały lub lagowały), jak to można obejść? Szukałem już w google, na yt, i próbowałem z cinemachine.
@MrFisherman: Ustaw w particle systemie simulationSpace na Local i podepnij go pod kamerę. Co prawda nie będzie się deszcz przesuwał względem kamery ale najprawdopodobniej będzie to niewidoczne
@draculeq: ale mam teraz dodać jakiś skrypt śledzenia Playera do kamery? Bo jak podepnę kamere pod playera to deszcze się przesuwa razem z graczem :D a mi chodzi o to żeby on sobie tam leciał w tle bez względu na to czy kamera się rusza czy nie
@MrFisherman: Pisałem o podpięciu deszczu do kamery, nie gracza. Czyli rozumiem że deszcz nie pada na całej scenie tylko w jakimś miejscu? Nie do końca wiem jak wygląda to aktualne zachowanie particli i czym może być spowodowane więc ciężko udzielić konkretnej rady. Sposób zahakowania tego problemu zależy w dużej mierze od tego jakiego typu to kamera więc też ciężko coś sugerować.
tak jest kiedy się wrzuci kamere do gracza albo chce się go śledzić (I to mnie wlasnie najbardziej boli bo nie wiem jak temu zapobiec bo się ten deszcz jakby za kazdym przesunieciem wyznaczal nową
@MrFisherman: Wydaje mi się że masz na tyle cienkie grafiki deszczu, że przy tak dużych pikselach ekranu nie zawsze renderuje się każda kropla. Zerknij włącz sobie obok sceneView i zobacz czy podczas chodzenia gdy w gameView deszcz się "resetuje" resetuje się też w sceneView. Jeśli na sceneView będzie ok a na gameView będzie się resetować to musisz zrobić szersze krople deszczu, albo puścić go pod lekkim kątem a nie prosto
@draculeq: wow faktycznie zadziałało, ale czy to oznacza że nie mogę mieć takiego "chudego" deszczu? nie da się jakoś tego zrobić żeby on był cały czas pionowo ale w innej kamerze? nie wiem może mam złe myślenie. Tak czy inaczej dziękuje :D Twoja gra była robiona vektorowo czy spritami png?
@MrFisherman: Coś tam wykombinować się da, ale najprościej będzie dać pod lekkim kątem ;) Pytasz o Assassins vs Pirates? Tam wszystko rysowane było. W grze to znacznie lepiej widać niż na promo artach.
@draculeq: nie no właśnie dobrze wygląda i zastanawiam się czy vektorowo :D, a możesz mi ostatnią rzecz powiedzieć, bo nie mogę właśnie znalezc tej rotacji odnośnie pojedyńczej cząstki, kiedy zmieniam różne rotacje to mi się obraca cały system a cząstki nadal spadają razem z grawitacją prosto na dół
@draculeq: znalazłem najlepszy sposób a mianowicie wbudowaną funkcję lookAt w cinemachine ( ͡°͜ʖ͡°) dodatkowo wywalenie main camera z playera i śmiga, dzieki jeszcze raz za pomoc i powodzenia w kolejnej grze
mam particle system (czyli deszcz) w mojej scenie i chcę żeby kamera śledziła gracza, jednak kiedy poruszam graczem te wszystkie cząstki przyspieszają w ciul (tak jakby się od nowa renderowały lub lagowały), jak to można obejść? Szukałem już w google, na yt, i próbowałem z cinemachine.
#gamedev #pytanie (post moge usunac jesli uzyskam odpowiedz :/)
Co prawda nie będzie się deszcz przesuwał względem kamery ale najprawdopodobniej będzie to niewidoczne
Nie do końca wiem jak wygląda to aktualne zachowanie particli i czym może być spowodowane więc ciężko udzielić konkretnej rady. Sposób zahakowania tego problemu zależy w dużej mierze od tego jakiego typu to kamera więc też ciężko coś sugerować.
tak powinno być ale też kiedy kamera się rusza, więc taki sam efekt jest dla wrzucenia deszczu do kamery nieruszającej się: https://im.ezgif.com/tmp/ezgif-1-8bbf4118a85f.gif
tak jest kiedy się wrzuci kamere do gracza albo chce się go śledzić (I to mnie wlasnie najbardziej boli bo nie wiem jak temu zapobiec bo się ten deszcz jakby za kazdym przesunieciem wyznaczal nową
Pytasz o Assassins vs Pirates? Tam wszystko rysowane było. W grze to znacznie lepiej widać niż na promo artach.