Wpis z mikrobloga

Okazało się że mąż koleżanki z pracy ja zdradza od wielu lat. Będą się rozwodzić. Ciekawi z kumplami byliśmy jak to jest z podziałem majątku. Czy w związku z tym, że on ja zdradzał to ona może dostać cały majątek?

Sprawa jest dla nas o tyle ciekawa, że mają trochę tego majątku, dwa mieszkania, dom w budowie, dwa fajne auta itp.
Jak to wygląda?

#prawo #rozwod #malzenstwo #zwiazki
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LucaJune: Wina rozpadu małżeństwa nie ma znaczenia dla kwestii majątkowych podczas rozwodu. Inna rzecz, to późniejsze alimenty na rzecz jednego z byłych małżonków - wtedy wina w rozpadzie i jej podział w orzeczeniu jest istota.
  • Odpowiedz
@LucaJune: Pytanie jaki mieli ustrój majątkowy (ustawowy czy rozdzielność majątkową małżeńską, a może jedną z ich wariacji). Przy wspólności majątkowej trzeba ustalić pochodzenie własności - np. czy nieruchomośc nabyli w trakcie małżeństwa, czy któreś nabyła lub stało się właścicielem przed zawarciem małżeństwa. Oczywiście odpowiednio zaliczyć składniki do jednej z trzech mas majątkowych (2xmajątek odrębny i majątek wspólny). Policzyć darowizny do majątku osobistego i odróżnić je od darowizn na rzecz obojga.
  • Odpowiedz
@LucaJune: To zależy od intencji darczyńców, jeśli jest tak jak piszesz, że "dostali je wspólnie", co znajdzie potwierdzenie w umowie darowizny (tutaj w akcie notarialnym), w okolicznościach towarzyszących darowiźnie, zeznaniach świadków. Ma prawo do 1/2 udziałów w prawie własności tego mieszkania.
  • Odpowiedz
  • 0
@JohnMaxwell: To już nie wiem czy mieli wspólność czy nie. Wiem tylko ze to jedno mieszkanie dostali wspólnie od rodziców i się zastanawialiśmy dzisiaj między innymi czy tę darowiznę mieszkania można cofnąć ze względu na to że zięć zdradzał ich córkę. Googlalismy ze jest coś takiego jak rażąca niewdzięczność, ale chyba ciężko podpiąć zdradę córki pod niewdzięczność wobec teściów.
  • Odpowiedz
@LucaJune:

V CKN 1829/00 „zdrada małżeńska, której dopuścił się obdarowany w stosunku do córki darczyńców, nie usprawiedliwiająca jej oceny jako rażącej niewdzięczności względem darczyńców, nie uzasadnia odwołania darowizny”.

V CKN 1829/00 darowizna może zostać odwołana na podstawie art. 898 § 1 KC nie tylko wówczas, kiedy wysoce naganne zachowanie się obdarowanego wymierzone zostało wprost przeciwko darczyńcy, ale także wówczas, kiedy skierowane jest wprawdzie bezpośrednio przeciwko osobie bliskiej darczyńcy, ale dotyka
  • Odpowiedz