Wpis z mikrobloga

Jak to jest z ważnością kosmetyków do makijażu?
Po dacie ważności stają się jakoś trujace, czy coś? :p
Weszłam w posiadanie sporej palety cieni do powiek (wielkie porządki w domu babci), która jest dość mocno przeterminowana i zastanawiam się, czy nadawałaby się do malowania palcami dla dzieci - jest praktycznie nietknieta, a kolorów kilkadziesiąt, więc mogłaby być fajna zabawa.

Sama nie maluje się w zasadzie wcale, więc nie wiem, jak zachowują się po terminie cienie i czy kontakt z takim czymś będzie bezpieczny dla skóry palców/dłoni - nowe pewno byłoby ok, ale co z takim już starszym?
Tam się coś dzieje w składzie, czy to bardziej chodzi o trwałość koloru i materiału?

#rozowepaski #makijaz #mirabelkopomusz #kiciochpyta #kosmetyki #kosmetologia trochę #chemia
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@agaja: Im dłużej używane oraz przy zbliżającej się dacie ważności, stają coraz słabsze lub inne składem, mogą jakieś dojść do tego zanieczyszczenia, więc lepiej nie ryzykować problemów ze skórą, przebarwień od kosmetyków.
  • Odpowiedz
@agaja: nie będą przecież miały tego długo na palcach, zaraz po malowaniu zmyją. Podejrzewam, że i tak dzieci nieraz gorsze rzeczy dotykają niż przeterminowane cienie do powiek ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@triliamsa: wlasnie nie sa praktycznie wcale używane stąd też mysl czy by się nie dało ich zastosować w ramach materiałów do prac plastycznych.

@Kartofel3k: znaczy ile to dokładnie nie wiem.. Ale dostała ja chyba z 5 lat temu siostra od koleżanki, która jakis czas wczrsniej ja dostała i nie używała. Siostra też się nie maluje i tak przeleżało to w szafce... Nie ma żadnej daty, ale podejrzewam, że
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@agaja: redlisptick monster mówiła w jakimś filmie, że ona używa przeterminowanych kolorowych kosmetyków, tylko jak komuś robi makijaż to nie używa, bo tak nie wypada. Więc jak ktos, kto ma hajs na kosmetyki i ich wybór nadal używa przeterminowanych produktów na twarz, to tym bardziej dzieci malować plastycznie po czymś. Ale mogą mieć słabą pigmentację, co chyba nie stanowi takiego problemu
  • Odpowiedz