Wpis z mikrobloga

@skotfild mam jeszcze jedno pytanie. Dzisiaj kolejka próba upieczenia chleba na zakwasie (w końcu zakwas ruszył i był dość aktywny). Ostatnio coś mi nie pykło i wyszedł nie wyrośnięty zakalec. Wymieszałem make z wodą i odstawiłem do autolizy na 40min. Później dodałem zakwas i sól, chwile wyrabiałem i odstawilam na godzinę. Teraz co 45 min składam chleb, później go wyłożę na blat do wstępnego formowania i odczeka 40min, a później wrzucę
  • Odpowiedz
@klimatyzator: nie. Albo wyrasta w koszyku ok 1,5h, lub w lodówce ok 24h. Aby sprawdzić, czy chleb jest gotowy do pieczenia wykonaj "poke test". Jeśli naciśniesz ciasto i ono szybko odbija to jeszcze musi wyrosnąć, jeśli odbija powoli to znaczy, że jest idealny moment do pieczenia, a jeśli nie odbija to oznacza, że jest przerośnięte i w piekarniku nie będzie miało siły urosnąć, tylko będzie płaskie i zakalcowate.
  • Odpowiedz