Aktywne Wpisy
#nieruchomosci #polska taki wykres dzisiaj dostałem na poparcie argumentów, że Polacy nie chcą się rozmnażać bo wygodnictwo, szkoda tylko że na tym wykresie NAJBARDZIEJ POPULARNĄ odpowiedzią wśród mężczyzn (60%) jest argument NIE MAM WŁASNEGO MIESZKANIA
kto by pomyślał że polak robak nie chcę zakładać rodziny w wynajmowanym mieszkaniu mniejszym niż przepisowy kojec dla psa
TAK UMIERA POLSKA, WŚRÓD ŚMIECHU BETONOWYCH MILIONERÓW
kto by pomyślał że polak robak nie chcę zakładać rodziny w wynajmowanym mieszkaniu mniejszym niż przepisowy kojec dla psa
TAK UMIERA POLSKA, WŚRÓD ŚMIECHU BETONOWYCH MILIONERÓW
Winden +55
Mirki czy ktoś z Was spotkał się kiedyś u wulkanizatora z "dopłatą do nowych opon zakupionych poza serwisem"? Właśnie coś takiego miałem zaszczyt zapłacić w kwocie 5 ziko od opony. #pytanie #motoryzacja
To, że nie stanowi on żadnego sygnału od Betelgezy jest raczej wiadome i oczywiste. Natomiast, przypuszcza się już nawet, iż "burst" nie pochodzi nawet od jakiejkolwiek supernowej. W taki sposób wyraził się na ten temat, nie powiązany wprawdzie z LIGO, Andy Howell, astronom z Las Cumbres Observatory i fizyk z University of California w Santa Barbara w krótkim artykule w livescience:
Dodatkowo, sugeruje on, że za sygnał mogą być odpowiedzialne takie zdarzenia jak np. fuzja czarnych dziur o masie pośredniej:
Jednak wskazuje też, żeby zaczekać na dokładniejsze dane z LIGO/Virgo, gdyż sygnałem może okazać się wiele rzeczy - od szumu tła po niespotykane dotąd zjawisko astrofizyczne.
Dlatego też, oprócz wpisu dodałem również znalezisko z tłumaczeniem pt.:
Poszukiwania fal grawitacyjnych z supernowych - LIGO/Virgo.
gdzie w sposób przystępny opisano sposób modelowania, wyszukiwania oraz analizy rezultatów sygnałów fal grawitacyjnych pochodzących od supernowych - na przykładzie badanych 5 supernowych w trakcie sesji obserwacyjnych O1 i O2 w LIGO/Virgo.
Dodatkowo, na stronie LIGO jest też artykuł krótszy i bardziej ogólny o poszukiwaniu "burstów" różnego pochodzenia: ALL-SKY SEARCH FOR SHORT-DURATION GRAVITATIONAL WAVE TRANSIENTS IN THE SECOND ADVANCED LIGO OBSERVING RUN
Polecam wszystkim zainteresowanym. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#nauka #fizyka #astrofizyka #astronomia #kosmologia #kosmos #wszechswiat #ligo #virgo #betelgeza #gruparatowaniapoziomu #swiatnauki #zainteresowania #ciekawostki #liganauki #ligamozgow
Treść została ukryta...
P.S. Gdyby ktoś się już rozmyślił i nie chciałby być wołanym to niech mi da znać.( ͡° ͜ʖ ͡°)
@RandyBobandy: Jak najbardziej, może to mieć miejsce w przypadku bardzo masywnych gwiazd - https://pl.wikipedia.org/wiki/Gwiazdowa_czarna_dziura