Wpis z mikrobloga

Jeśli jesteś w ciąży z facetem to powinien mieć prawo do zmuszenia Ciebie do jej przerwania.

@bartoszp: Nie. Ale powinien mieć prawo do złożenia oświadczenia, że zrzeka się praw rodzicielskich i jednocześnie wszelkich obowiązków, w tym alimentacyjnych. I z tą wiedzą niech kobieta decyduje czy chce rodzić.
  • Odpowiedz
@deteriorated: Zmuszajmy kobiety do rodzenia chorych i niechcianych dzieci. Wspaniałe będą miały one życie. Zwłaszcza kiedy kobieta, która nie chce dziecka ma w dupie by dbać o siebie w ciąży i w związku z tym nie ma motywacji by rzucić palenie, picie czy ćpanie dla dobra dziecka. Leżą potem takie na patologii ciąży, idą na szluge popijaną monsterkiem, a nawet rodzą naprute jak meserszmit.
  • Odpowiedz
@Doomino to nie jest twoje życie, jakim prawem chcesz je odbierać komuś innemu? Barbarzyńskim prawem. A w systemie prawnym chroniącym życie od poczęcia te patologie o których mówisz da się konsekwentnie podciągnąć pod narażanie życia i zdrowia.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@deteriorated: nie ma obowiązku oddawania narządów i nawet jeśli pacjent umrze z powodu braku przeszczepu to nie czyni to mordercą. Tak samo jak nie chcę oddawać nerki ani płata wątroby, nie zamierzam użyczać innym ludziom swojej macicy. Przedkładam swoje konsekwencje zdrowotne nad życie osób potrzebujących mojego ciała. I wolno mi to robić.
  • Odpowiedz
@Yxonumei ja rozumiem że w imię wygody własnej jesteś za mordowaniem zupełnie bezbronnych, całkowicie nieświadomych swojej sytuacji ludzkich "pasożytów" kiedy są jeszcze małe. Ale chyba nie zaprzeczysz że jeszcze więcej problemów sprawiają gdy są już duże. Dlaczego tych dużych (w sensie urodzonych) mordować nie wypada, ale te małe to już tak? Abstrahując od zasad etycznych jest to totalnie niekonsekwentne.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@deteriorated: to bardzo proste - te duże mogą zostać oddane pod opiekę innej osobie, a ich funkcje życiowe nie są zależne od dosłownego pasożytowania na innym organizmie. Wygoda własna? Ciąża może nieść ze sobą szereg konsekwencji zdrowotnych łącznie ze śmiercią. Nie chcę dla niechcianego bytu ryzykować pęknięcia pochwy po sam odbyt, utraty zębów i osteoporozy, zwiększonego ryzyka na zachorowanie na Alzheimera, uszkodzenia pleców, hemoroidów, odklejenia siatkówki i śmierci. Egoizm? Wygoda?
  • Odpowiedz
@Yxonumei możesz tak uważać ale jesteś dobitnym przykładem barbaryzowania się naszej cywilizacji. Niestety na wykopie (a podejrzewam że nie tylko) barbarzyńcy mają przytłaczającą już i powiększającą się przewagę. Smutne to i straszne.
  • Odpowiedz
  • 0
@DumnaAniemia:

Niewolnictwo i kradzieże są bezsprzecznie złe.

A z czego to niby wynika? To też jest kwestia interpretacji.
Jeszcze kilkaset lat temu w świecie kultury łacińskiej ocena moralna takich rzeczy była zależna od tego komu kradną czy kogo zniewalają.
A czy podatki nie są
  • Odpowiedz
  • 0
@Yxonumei:

to ono jest w tej relacji pasożytem, więc ¯(ツ)/¯ Nad tasiemcem też się nie roztkliwiam.

A nad Żydami byś się roztkliwiała? Też byli nazwywani pasożytami, stąd zdaje się pochodzi słowo "eksterminacja", oznaczające wcześniej w angielskim tyle co wytrzebienie pasożytów.
  • Odpowiedz