Wpis z mikrobloga

@Ziemak: jeden czy wiele hostow? Jak jeden to jeden pies ale ja bym bral osobiscie proxmoxa - w razie czego bez dodatkowych kosztów to zeskalujesz a przy vmware bedziesz musial bulic hajs. No i nie vmware w wersji free nie udostepnia api do backupu chociaz na proxmoxie tez daleko do idealu - z tego co wiem na poziomie maszym mozna robic tylko full backupy.
  • Odpowiedz
Proxmox czy Vmware ?

@Ziemak: jeśli istnieje jakakolwiek szansa że to zbliży się do produkcji to Vmware
Proxmox jest tańszy ale niesie ze sobą masę problemów. Dostało mi się ostatnio jedno środowisko w nim postawione, jak działa to działa. Jak coś nie działa to już lepiej zaorać i postawić od nowa (w znaczeniu całą VMke) bo będzie szybciej.
  • Odpowiedz
@Fearaneruial, to bedzie produkcja

@Ziemak: Dokumentacji nie ma, cześć problemów rozwiązywana w dzień od wykrycia inne leżą na ich forum już od lat (jakieś problemy z VNC).
W mojej opinii środowisko produkcyjne ma tendencje do rozrastania się i z czasem można się wkopać w klasyczny dług technologiczny.

warto w to się bawić jeśli masz pod ręką specjalistę który solidnie to ogarnia (abo jeśli chcesz się stać takim niezastąpionym
  • Odpowiedz
Proxmox czy Vmware ?

@Ziemak: Z Vmware miałem bardzo małą styczność, ale denerwowało mnie zawsze bardzo słabe wsparcie do snapshotowania. W Proxmox możesz użyć np ZFS (ale nie tylko, ale to mam przetestowane mocno) i na nim snapshotować maszyny. Jako backup używasz synchronizowania snapshotów, co jest mega szybkie. W każdej chwili możesz zrobić znapshot z maszyny z tego snapshotu postawić od ręki postawić nową maszynę. Zrób to pod VMware?! Migracja
  • Odpowiedz
@ddzwon
@Fearaneruial
Dzięki za odpowiedzi. Generalnie pracuje teraz przy Vmare, ale wylącznie administruje nim - nic wielkiego. Jak najbardziej mogę nauczyć się proxmoxa, niestety nie mam żadnego guru, ale jeśli możecie polecić jakieś książki, chętnie je przeczytam. Nie zabierałem się wcześniej do tak wysilonej pracy z wirtualizacją, ale jako admin jest to konieczne w moim rozwoju. W takim razie wybiorę chyba maszynkę dedykowaną na OVH i postawię na nim proxmox.
  • Odpowiedz
niestety nie mam żadnego guru

@Ziemak: Dzwon do mnie. No problemo.

Jeśli zdecydujesz sie na Proxmox na OVH to masz dwie opcje z tego co pamietam, z ZFS i bez. Oczywiście wez z ZFS i najlepiej dedyka bez hardwerowego raida. Postaw sobie tą maszynę nawet kilka razy aby poćwiczyć.
  • Odpowiedz