Aktywne Wpisy

wykop +29
Zmiany w lewym menu!
Od dziś znajdziecie tam sekcję z obserwowanymi tagami. Dzięki niej szybciej dotrzecie do treści, które naprawdę Was interesują - bez klikania w dodatkowe zakładki.
To zmiana przygotowana w odpowiedzi na Wasze prośby. Niby drobna, a sprawia, że korzystanie z Wykopu staje się wygodniejsze i bardziej dopasowane do Waszych potrzeb!
Sprawdźcie
Od dziś znajdziecie tam sekcję z obserwowanymi tagami. Dzięki niej szybciej dotrzecie do treści, które naprawdę Was interesują - bez klikania w dodatkowe zakładki.
To zmiana przygotowana w odpowiedzi na Wasze prośby. Niby drobna, a sprawia, że korzystanie z Wykopu staje się wygodniejsze i bardziej dopasowane do Waszych potrzeb!
Sprawdźcie
źródło: wykop
Pobierz
blinkarA +10
Chłopak z tindera po pierwszej randce zaprasza mnie na wspólny wyjazd do Chorwacji na jego koszt.
Chłopak bardzo ułożony, adwokat, ale dla mnie wieje desperacją. Kto normalny chce wydać parę tysi na randomową dziewczynę, którą dopiero co poznał?
#tinder #randkujzwykopem
Chłopak bardzo ułożony, adwokat, ale dla mnie wieje desperacją. Kto normalny chce wydać parę tysi na randomową dziewczynę, którą dopiero co poznał?
#tinder #randkujzwykopem

@Ziemak: jeśli istnieje jakakolwiek szansa że to zbliży się do produkcji to Vmware
Proxmox jest tańszy ale niesie ze sobą masę problemów. Dostało mi się ostatnio jedno środowisko w nim postawione, jak działa to działa. Jak coś nie działa to już lepiej zaorać i postawić od nowa (w znaczeniu całą VMke) bo będzie szybciej.
@Ziemak: Dokumentacji nie ma, cześć problemów rozwiązywana w dzień od wykrycia inne leżą na ich forum już od lat (jakieś problemy z VNC).
W mojej opinii środowisko produkcyjne ma tendencje do rozrastania się i z czasem można się wkopać w klasyczny dług technologiczny.
warto w to się bawić jeśli masz pod ręką specjalistę który solidnie to ogarnia (abo jeśli chcesz się stać takim niezastąpionym
@Ziemak: Z Vmware miałem bardzo małą styczność, ale denerwowało mnie zawsze bardzo słabe wsparcie do snapshotowania. W Proxmox możesz użyć np ZFS (ale nie tylko, ale to mam przetestowane mocno) i na nim snapshotować maszyny. Jako backup używasz synchronizowania snapshotów, co jest mega szybkie. W każdej chwili możesz zrobić znapshot z maszyny z tego snapshotu postawić od ręki postawić nową maszynę. Zrób to pod VMware?! Migracja
@Fearaneruial
Dzięki za odpowiedzi. Generalnie pracuje teraz przy Vmare, ale wylącznie administruje nim - nic wielkiego. Jak najbardziej mogę nauczyć się proxmoxa, niestety nie mam żadnego guru, ale jeśli możecie polecić jakieś książki, chętnie je przeczytam. Nie zabierałem się wcześniej do tak wysilonej pracy z wirtualizacją, ale jako admin jest to konieczne w moim rozwoju. W takim razie wybiorę chyba maszynkę dedykowaną na OVH i postawię na nim proxmox.
@Ziemak: Dzwon do mnie. No problemo.
Jeśli zdecydujesz sie na Proxmox na OVH to masz dwie opcje z tego co pamietam, z ZFS i bez. Oczywiście wez z ZFS i najlepiej dedyka bez hardwerowego raida. Postaw sobie tą maszynę nawet kilka razy aby poćwiczyć.
Super, będę w takim razie atakował Cię na pw za przysłowiową flaszkę
Komentarz usunięty przez autora