Wpis z mikrobloga

Jak można dostać odszkodowanie od #intercity jeżeli przez opóźniony pociąg nie zdążyłem na #flixbus? Co trzeba przygotować za dokumenty? Dam radę to ogarnąć jeżeli nie mam biletu? Nie kupowałem, bo miałem tylko dwa przystanki do zrobienia. Dajcie znać gdzie pisać w tej sprawie.

#pkp #kolej #prawo #gorzkiezale
teddybear69 - Jak można dostać odszkodowanie od #intercity jeżeli przez opóźniony poc...

źródło: comment_W3GTannxy6RjcetU2D5CIyRVLRSISaUA.jpg

Pobierz
  • 96
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@teddybear69: nawet z biletem mógłbyś gowno zrobić XD

Kiedyś wsiadłam w busa który miał być na Okęciu o 16:00, bramka mojego lotu zamykana na bilecie o 17:10 wiec teoretycznie na luzie...

Kierowca busa kompletnie p-----l trasę, zajechał do bazy, zmieniał na autobus, zdzisiu z jakimiś paczkami się spóźniał XD itd. w końcu zadzwoniłam po ojca i dogonił tego busa w połowie drogi (ponad 100km), koleś wysadził mnie na środku budowy skąd
  • Odpowiedz
Na podstawie którego przepisu? 286 KK raczej w sądzie by nie przeszło. W ogóle postępowania karnego z tego nikt by nie zrobił. Najwyżej cywilne o zapłatę za przejazd.

@Halbr: jesli chodzi o wyludzenie przejazdu to obecnie jesli ktos jedzie 3 razy bez biletu to jest to DOMNIEMANIE wyludzenia niezaleznie od tego czy faktycznie ktos zapomnial biletu czy nie. W tym wypadku mamy przyznanie sie do wyludzenia wiec jesli w sadzie
  • Odpowiedz
Dam radę to ogarnąć jeżeli nie mam biletu? Nie kupowałem, bo miałem tylko dwa przystanki do zrobienia.

@teddybear69: musisz najpierw uiścić opłatę dodatkową 500 zł chyba, potem dostaniesz 60 zł odszkodowania czy ile tam można dostać, 2 przystanki to czasami 250km jest
  • Odpowiedz
@teddybear69: śmieszki śmieszkami, bait baitem, ale to nie kupno biletu jest zawarciem umowy przejazdu tylko wejście do pojazdu. Zatem nawet jeśli jechał bez biletu, to należy się odszkodowanie tak samo jakby jechał z biletem. (Oczywiście opłata manipulacyjna za jazdę bez biletu też się należy).
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pawel993:
Wg rozporządzenia MI musi zapłacić 650 zł opłaty dodatkowej. Oczywiście odszkodowania dostanie 0 zł od PIC-u, ale OP będzie mógł dostać poświadczenie o opóźnieniu pociągu i próbować zwrócić bilet na Flixbusa bez odstępnego.
Szanse bliskie 0, bo oczywiście nie było wcześniej zgłoszenia do BOK.

Ps. Flixbus potrafi czekać na pasażera, oczywiście jak jest zgłoszenie.
  • Odpowiedz