Aktywne Wpisy
MillerN +2
Może ktoś wyjaśnić dlaczego absolutnie nikogo w #wroclaw nie interesuje używana #opona w super stanie? nadal takie bogactwo w PL że nikt używek nie kupuje? wystawione na allegro i 0 odzewu. Co robię źle? gdzie wystawia się obecnie #opony?
Mam z 2020 jak nówka Zeetex HP2000 VFM 215/55 R16 97 Y XL x4 komplet, przejechane dosłownie 3tys km. Komplet 4 opon na lato jak znalazł. Ciche 69dB klasa A, hamowanie na
Mam z 2020 jak nówka Zeetex HP2000 VFM 215/55 R16 97 Y XL x4 komplet, przejechane dosłownie 3tys km. Komplet 4 opon na lato jak znalazł. Ciche 69dB klasa A, hamowanie na
Kopyto96 +245
Tatuaże u laski = zaburzenia psychiczne. Nie poznałem jeszcze żadnej normalnej kobiety z dziarami. Dla mnie idealny znak, żeby od takiej się trzymać z daleka. Ewentualnie jeszcze jakaś jedna, mała dziarka, zrobiona w młodym wieku. Ok. Ale jak widzisz babę, która zrobiła z siebie brudnopis, to masz pewność, że trzeba zachować dystans.
To samo tyczy się kolczyków. Jeśli przekłute jest coś innego niż ucho, no to też prawdopodobnie masz do czynienia z
To samo tyczy się kolczyków. Jeśli przekłute jest coś innego niż ucho, no to też prawdopodobnie masz do czynienia z
@Jeden_Dwa_Trzy_: @czerpa: @Khaine: dzięki za pomoc i cierpliwość ;d
@lukazz: wysłał mi zakwas - dziękuję jeszcze raz - to z Twojego ten chleb, jutro piekę z mojego po 7 dniach - ciekawy jestem różnicy.
Chleb to Vermont Hamelmana.
Wyszedł ok, przynajmniej "dźwiękowo" po pukaniu, jeszcze za gorący żeby przekroić. Pieczony w oryginalnym garnku rzymskim. Za bardzo go ponacinałem bo sam w sobie nie był gładki i to by chyba wystarczyło. Aaale to pierwszy, następny będzie lepsiejszy.
Mąka chlebowa 1050, razowa 2000, zakwas na razowej
Mam jeszcze 3 pytania. :P
1. Jak ciasto rośnie pod szmatką, to ta szmatka ma być wilgotna jak przy pizzy czy sucha? Bo ciasto z góry się zsycha i nie wiem czy tak ma być czy nie.
2. Od czego zależy ilość dziur w środku chleba? Bo chyba go za mocno wyrabiałem bo jest ich niewiele.
3. Co zrobić z zakwasem? Wrzucić go po prostu do lodówki jak jest po dokarmieniu i dokarmiać co 2 tygodnie jak piszą?
#bojowkapiekarska #chleb #gotowanie #pieczzwykopem #gotujzwykopem
Niewykluczone że za długo wyrastał, bo nie za bardzo się rozszedł. Choć nie powiem na pewno, bo nie piekłem nigdy w garnku rzymskim. @dyniel co sądzisz? Tak w ogóle to, Loginie, poszukaj sobie chleba Dyniela na Wykopie. Też jest w garnku.
Pewnie będziesz częściej piekł więc zakwas będziesz częściej odżywiał. Ale niezależnie od tego polecam dokarmiać minimum co tydzień. A ten Twój świeży to w sumie nie zaszkodzi
Ad2 od ilości zakwasu czasu dojrzewania i jak dużo bedziesz składał
Ad3 do lodówki i dokarmiać . Ale częściej niż 2 tygodnie. Bo ja chyba załatwiłem zakwas w ten sposób bo chleb mi nie urósł.
ten świeży zakwas planuję potrzymać jeszcze i będę dokarmiał, mam ten od lukazzz i jego chcę do lodówki bo był prowadzony już długi czas
wyrastał wg przepisu https://pieguskowakuchnia.pl/chleb-z-vermont-na-zakwasie-wg-hamelmana/
@
@tptak: https://www.wykop.pl/wpis/19890851/chlebdyniela-chleb-gotujzwykopem-chlebdomowy-sniad/ to ten?
Jak będziesz kombinował,
@login-jest-zajety: polecam dołączyć do grupy piekarnicza brać na fb jeśli spodobało Ci się pieczenie :D
500g mąki 1050? :)
@czerpa: do tego chleba tych dwóch picrel. Zakwas dokarmiany razową.
- aktywnosc zakwasu/drozdzy
- stopien wyrobienia siatki glutenowej
@l__p: rozwiniesz? :P chodzi o składanie? bo wydaje mi się że przy składaniu mi się najwięcej "bombelków" ulatnia :(
https://pieguskowakuchnia.pl/chleb-z-vermont-na-zakwasie-wg-hamelmana/
jedynie czas rośnięcia skróciłem z pierwszych 2,5h o 20 minut i drugi o 20 minut. No i piekłem jeden bochenek z tego ciasta a nie dwa, chleb ze 2 albo 3kg waży. :)
ps. nie namaczałem go w wodzie przed pieczeniem chleba akurat