Wpis z mikrobloga

Jak adapter wifi na USB do komputera stacjonarnego wybrać? Ważniejszy jest raczej zasięg niż prędkość, bo i tak mam LTE, które mnie bardziej ogranicza niż samo wifi. Wolałbym też na to nie wydawać dziesięcioletniego budżetu na #it w moim domu.
#wifi #komputery
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Masz na myśli kartę sieciową na USB?

@SeekSouls: No właściwie to masz całkowitą rację.

Jak tak to polecam Netgear.

@SeekSouls: Coś konkretniejszego? Na szybko znalazłem Netgear za ok. 300 zł. Wydaje mi się, że to dość dużo jak za taką kartę.
  • Odpowiedz
@Polanin: Musiałbym mieć coś z głową nie tak aby do komputera stacjonarnego kupić kartę wifi za 200zł. Już lepiej zerknij na PLC np TL-PA4010, po co w stacjonarce wifi, chodzisz z nim po domu? A jeśli już się upierasz przy wifi to po co dopłacać za AC i 5GHz jak nigdy tego nie użyjesz.
  • Odpowiedz
@dktr: Jak ma net powyżej 100mbps to jasne, że użyje bo inna karta nie obsłuży takiej prędkości. A czemu wifi w stacjonarce? Może po prostu ma za daleko router aby kabel ciągnąć? Pomyślałeś o tym? XD
@Polanin: Możesz też popatrzeć na karty Wifi na PCI.
  • Odpowiedz
@SeekSouls: Przecież 100M idzie bez problemu przewalić w 40MHz kanale w trybie N w 2.4GHz, autor pisał że ma kulawe LTE, dodatkowo zależy mu na zasięgu a 5GHz jest sporo bardziej tłumione przez przeszkody. Słyszałeś w ogóle o PLC?
  • Odpowiedz
Możesz też popatrzeć na karty Wifi na PCI.

@SeekSouls: Chciałbym, ale się nie zmieści. Mam micro-ATX. Gruba grafika + karta dźwiękowa i nic już nie wejdzie. Więcej tego błędu nie popełnię.

Już lepiej zerknij na PLC np TL-PA4010

@dktr:
  • Odpowiedz