Istnieje banalny sposób, by zatrzymać lekarzy na miejscu. Lojalka i basta. Darmowe studia, ok, pracujesz 6 lat w Polsce (po specjalizacji), nie chcesz, studia płatne. Nie podejmujesz pracy jako lekarz po studiach? Znikasz gdzieś za granicą? Prosty sposób - płatność ściąga urząd skarbowy. Urzędy w Europie ze sobą współpracują. Nie zapłaciłeś należności w Polsce, ściąga z Ciebie urząd skarbowy w Niemczech i vice versa. To dobry i funkcjonujący mechanizm. Dlaczego żaden rządowy dzban jeszcze tego nie wprowadził? Chętnych na medycynę jest w cholerę. Skoro i tak łamiemy jakieś regulacje unijne, to wprowadźmy i to. Lekarze to zawód strategiczny dla bezpieczeństwa kraju. Druga sprawa, studia medyczne i wymogi rekrutacyjne. Po co interniście rozszerzona matematyka, fizyka czy chemia (to tylko dla farmaceutów czy anestezjologów). Wpuszczać wszystko, co zda rozszerzoną biologię. Na płatnym wariancie, wpuszczać wszystko z maturą i tak odpadną po drodze jeśli się nie nadają. Na rozszerzonej biologii w liceum, przez kilka lat tłuczesz takie pierdoły jak krzyżówki cech fenotypowych czy replikacja RNA - w c--j przydatne na studiach medycznych, w c--j. Pójdź do dowolnego lekarza i zapytaj go co to jest RNA, jak jest z 10-15 lat po LO to nie będzie wiedział co do niego mówisz ;)
@Strahl: na wykopie kilku pisało już, że ściągają z Polski stażystów, płacą im 200 euro jeszcze podczas studiów, ale warunek jest taki, że pracują kilka lat w jakimś wypizdowie ;)
@prohackuser wg mnie jeśli by zrobili lojalki to Ci którzy chcieli uciec by odrazu odpadli. Jeśli nie trzeba byłoby ładować kasy na tych którzy uciekają to zostaje duuuzo na pensje dla tych którzy jednak zostają.
@mayek to po co? Jak nie po pieniądze. Jeśli Ci chodzi o mobbing i przepracowanie, to to jest rozwiązanie - lojalka = więcej lekarzy = mniej roboty. I op o tym pisał
@prohackuser: co za zabetonowane myślenie. Zamiast leczyć przyczynę to pogłębiać patologię. Myślisz, że wtedy będziemy mieli więcej lekarzy, bo nagle wszyscy zaakceptują stan rzeczy, który ich pcha za granicę? Nie. Po prostu mniej osób w ogólezdecyduje się na studia.
Pensje są małe, ale można pracować na 2-3 etaty. Wtedy zarobki są dobre. Tylko w Niemczech mam to już na 1 roku rezydentury.
@miki4ever: to ile mają zarabiać u nas na start? 17 tys zł jak w Niemczech? XD nie wiem po co dajesz te zarobki z Niemiec skoro tam minimalna to 1600 euro czyli 6500 zł
#medycyna #emigracja #lekarze #studia
P.S. Studia nigdy nie są darmowe, debile. Kiedy się nauczycie?
Komentarz usunięty przez autora
Panie, a anestezjolog to nie po medycynie wg Pana, ze on chemii potrzebuje, ale internista juz nie? Skislam
Panie, a anestezjolog to nie po medycynie wg Pana, ze on chemii potrzebuje, ale internista juz nie? Skislam
@miki4ever: to ile mają zarabiać u nas na start? 17 tys zł jak w Niemczech? XD nie wiem po co dajesz te zarobki z Niemiec skoro tam minimalna to 1600 euro czyli 6500 zł
@bylem_zielonko: Strzelaj bliżej w 20. ;)
@Strahl: no faktycznie po aktualnym kursie wychodzi 19 tys( ͡° ͜ʖ ͡°)