Wpis z mikrobloga

Mirki, ponoć #esp8266 ma obsługę i2c na każdej parze portów (no poza tymi dziwnymi z jednej strony). To moje kolejne esp (wcześniej nodemcu v3, teraz v2) na którym jednak coś jest nie halo. Otóż wykrywa mi i2c tylko na portach D1 i D2 jako SCL i SDA. Na np. D3 + D7 już nie, albo D1+D4. W czym może tkwić problem?

Na screenie niżej przełączałem sobie na różne kombinacje aż do tej jednej. Nie ukrywam iż mocno to ogranicza użycie ESP do raptem jednego i2c. Próbowałem innego i2c scannera i to samo.

Taguję także #arduino #iot
Atexor - Mirki, ponoć #esp8266 ma obsługę i2c na każdej parze portów (no poza tymi dz...

źródło: comment_WnifjRJqlXi350ykyy08he290EopFke9.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie ukrywam iż mocno to ogranicza użycie ESP do raptem jednego i2c.

@Atexor: Dzięki. Nienawidzę jak ludzie to przede mną ukrywają.
esp8266 może mieć i2c na dowolnych portach, ale tylko jedno. w sensie nie możesz mieć jednocześnie D1+D2, D3+D7
  • Odpowiedz
@ultra: no tu nie do końca i tak, bo na arduino oled wyświetlacz działa (128x32px), a tu nie. Mimo, że jest poprawny port i2c. Dlatego chciałem sprawdzić na innym.
  • Odpowiedz
@kiedystobylyloginy: próbowałem zamienić miejscami, użyć D1+D8, albo z D5... no nic nie działa. Tylko jedna kombinacja ze strony co wyżej dałem. Nawet jak zamieniłem miejscami kabelki do D1 i D2 to nie znajduje. Na starym ESP było to samo.

Po prostu zastanawia mnie co ma oznaczać dowolność portów w ESP...

@Analityk: Wyrzućmy ekspander. Na razie chodzi o jedno urządzenie (wyświetlacz). Już pal licho, że nie działa na ESP,
Atexor - @kiedystobylyloginy: próbowałem zamienić miejscami, użyć D1+D8, albo z D5......

źródło: comment_GsuYeNsUQxImuVycJunINqkfBAh98fya.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Wyświetlacz zadziałał. Nie wiem co się stało, jak setny raz przepiąłem w te samo miejsce.

Ostatni problem to właśnie to, że tylko D1 i D2 są i2c...

EDIT: i nie działa. To chyba coś z pullupami...
  • Odpowiedz
@Atexor:
Mi się udało cztery wyświetlacze obsłużyć, znalazłem jakąś bibliotekę które dała radę, jedyny minus miała tylko jeden rozmiar czcionek.
Robiłem jeszcze taki manewr, że pod dwie linie podłączałem dwa wyświetlacze ale w przeciwnej polaryzacji, ten "skaner portów i2c" znajdował obydwa. (w sumie podłączyłem 6 wyświetlaczy i wszystkie zostały wykryte). Teraz zastanawiam się jak zrobić coś na kształt animowany UV meter, analizator widma, fallingwater spectrum analyser(oczywiście na kolorowym wyświetlaczu).
  • Odpowiedz
@wiecejszatana: o, to ciekawe. Widziałem jak ktoś zrobił oscyloskop na kolorowym wyświetlaczu bodajże na STM32 albo na Arduino (na pewno nie rpi) i działało dobrze.

Swego czasu się nakupowałem kilku wyświetlaczy - prosty 16x2, jakiś duży kolorowy, mniejszy, oled oraz ciekłokrystaliczny. Też będzie kombinowanie. Jak się uda ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zastanawiam się co miałeś na myśli mówiąc o odwrotnej polaryzacji. W sensie zamieniłeś linię danych
  • Odpowiedz
@Atexor: > Zastanawiam się co miałeś na myśli mówiąc o odwrotnej polaryzacji. W sensie zamieniłeś linię danych z linią zegara? Scrossowane?

o tak

Zrobiłem tak samo jak program do skanowania I2C po wszystkich portach, wysyłałem na pierwszy wyświetlacz, zamieniałem miejscami SDA i SCL i wyświetlałem na drugim wyświetlaczu - wyświetlacze oczywiście na tym samym adresie.
wiecejszatana - @Atexor: > Zastanawiam się co miałeś na myśli mówiąc o odwrotnej pola...

źródło: comment_kBRRWbnayV3STc6wIs1qLkWsNqVQvYhx.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz