Wpis z mikrobloga

To jest moje arduino, którego używam do każdego projektu właśnie tego modelu, to Entwicklungsboard ATmega168PA gdzie można kupić na pollin.de za 3€, mam chyba z 16 takich boardów bo jest o wiele łatwiejsze dolutować nóżki niz używać zwykłego atmega168 i tańsze niż używać oryginalnego arduino.
Każdy kupiony board zostaje po prostu w danym projekcie i więcej nie jest używany do innego projektu :)
Polecam serdecznie taki board! Można po prostu programować za pomocą programu Arduino.
#arduino #programowanie #elektronika
aptitude - To jest moje arduino, którego używam do każdego projektu właśnie tego mode...

źródło: comment_rYAfn45VilyZZ2bhv10gUAZzgoAx4TGE.jpg

Pobierz
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pszemczyslaw: Aha, czyli w sensie to ja nie mam cnc tylko ploter, który zbudowałem za pomocą cnc shild, wypożyczyłem niestety koledze na weekend, ale w niedziele przyjedzie i odda mi, wtedy Ci wyślę zdjęcie :)
Nie wiedziałem, że w Polsce używa się słowa ploter. Dlatego użyłem CNC.
  • Odpowiedz
  • 0
@pszemczyslaw: A bawiłeś się z pneumatyką? Ja mam kompresor 1bar na 12V od Festo z pollin za 10€, ale nie mam pomysłu jak go użyć.
Mam tylko jeden cylinder który potrafi na 5cm wyjechać i wjechać. :x
  • Odpowiedz
  • 0
@aptitude: Najbardziej mnie zaintrygował fakt, że z sprężonego powietrza można wytworzyć vakum, za pomocą ejektora.

Wpuszczasz stężonego powietrze a tworzy vakum. Magia. Ale działanie jest strasznie proste. Google: Ejektor.

Mówiąc w prostu sposób, z kompresora który wydmuchuje powietrze możesz stworzyć odkurzać
  • Odpowiedz
  • 0
@pszemczyslaw: Z swoim ploterem miałem na początku straszne problemy, serwo działał bez żadnego problemu, tylko mechanizm który opuszcza markier ciagle się zacinał, wymieniałem go 3 razy, bo każdy jakoś zacinał się lub „warczał” co powodowało opóźnienia, ten trzeci jakoś działa. Jak coś mam jeszcze jeden do wymiany jak by padł ten z plotera. Od kolegi który wypożyczył mój ploter nie mam żadnej wiadomości, ze coś nie działa. Wiec chyba jest
  • Odpowiedz
  • 0
@pszemczyslaw: @hrumque: @Cock_Inside: @GoracyStek: @eeemil: @wtf2009:

Napiszcie jakiś ciekawy pomysł na projekt, jeżeli mi się spodoba to zbuduje go i wyślę wam foto :))
Napiszcie tylko szybko, bo do 18:00 jest mój sklep otwarty, bo jeżeli będę czegoś potrzebować to waszego pomysłu to dokupie.
Samochodem do pollin mam tylko 20min :))

Zbuduje każdy wasz pomysł, jeżeli nie będzie drogi i
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@aptitude: Ja zamowilem sobie moje pierwsze arduino plus czujnik wilgotnosci gleby, swiatla, temperatury. Jaknjuz to ogarne to polaczd to z przekaznikiem i pompka 12v i bedzie mi bazylie w kuchni samo podlewalo potem jak sie naucze to bede zapisywal pomiary na karte sd bo chyba arduino nie da rady ogarnac wifi?
  • Odpowiedz
  • 0
@Niebadzlosiem: Lub możesz kupić malinke zero W, z wbudowanym WiFi, możesz na niej zapisywać pomiary, postawić serwer http i odczytywać pomiary za pomocą przeglądarki na PC lub telefonie :))
  • Odpowiedz
@aptitude: Na ESP też da radę ale co prawda pamięci nieduża jeśli chodzi o dłuższe logowanie(są wersje chyba z 32Mbit, ale można też dodać SD) zresztą co to porównywać RPi to mikrokomputer a ESP/Arduino mikrokontroler :)
  • Odpowiedz
  • 0
@bomber4: Masz racje. ESP tez dałoby radę, ja używałem kilka lat temu ESP+powerbank aby deauthowac clientów z ich własnych routerów, w domu stał PC z odpalonym aircrack-ng dlatego musiałem podejść pod prawie sam dom, aby client słyszał mój sygnał deauthacji, co za pomocą ESP było mega wygodne.
  • Odpowiedz