Wpis z mikrobloga

To jest moje arduino, którego używam do każdego projektu właśnie tego modelu, to Entwicklungsboard ATmega168PA gdzie można kupić na pollin.de za 3€, mam chyba z 16 takich boardów bo jest o wiele łatwiejsze dolutować nóżki niz używać zwykłego atmega168 i tańsze niż używać oryginalnego arduino.
Każdy kupiony board zostaje po prostu w danym projekcie i więcej nie jest używany do innego projektu :)
Polecam serdecznie taki board! Można po prostu programować za pomocą programu Arduino.
#arduino #programowanie #elektronika
aptitude - To jest moje arduino, którego używam do każdego projektu właśnie tego mode...

źródło: comment_rYAfn45VilyZZ2bhv10gUAZzgoAx4TGE.jpg

Pobierz
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pszemczyslaw: Jak jeszcze mieszkałem w domu, to sprzeciwiałem się w przyjmowaniu kolędy, moja mama nawet była za mną, tylko moja babcia nalegała, dla jej dobra zawsze przyjmowaliśmy kolede, bo twierdziła co sąsiedzi powiedzą, nie dla wiary a dla sąsiadów zawsze babcia chciała przyjąć kolede...
  • Odpowiedz
  • 0
@Cock_Inside: Moje malinki tez zawsze jedną rzecz robią xD
Jedna jako NAS serwer a druga jako smarthome.
Używam homebridge do sterowania przekaźnikami nawet poza domem i Pushover jeżeli ktoś otworzy moje drzwi, czasami dostaje błędne wiadomości o otwarciu drzwi bo używam zwykłych reedcontact jeżeli zawieje wiatr od razu wysyła wiadomość ze drzwi zostały otwarte.
aptitude - @Cock_Inside: Moje malinki tez zawsze jedną rzecz robią xD
Jedna jako NAS ...

źródło: comment_2oHVO9Cfuac463I3x5YJ7ahEjM0GHbuU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Nie mam pojęcia jak mogą taki zaawansowany board z atmega168pa sprzedawać za 3€

@aptitude: i tak przepłacasz.
Ja stosuję podobnie płyteczki ale albo Arduino nano (z wbudowanym USB>uart na jakimś ch340) albo wprost Arduino ProMicro z atmega32u4 z wbudowaną obsługą USB wprost w AVR (co jest wygodne, jak w projekcie używasz usb, bo Avr umie udawać hid-device sprzętowo), czyli z gniazdkiem usb wprost na płytce i programowaniem wprost z usb,
  • Odpowiedz
  • 0
@Cock_Inside: mam tez podczepioną kamerę pod rpi zero aby oglądać obraz z aplikacji Home na iPhone, ale zamiast płynnego obrazu mam pokaz slajdów, ale to normalne, ponieważ obraz musi zostać przekonwertowany przez ffmpeg przed wysłaniem do Homebridge, a procesor malinki zero w nie jest jakiś super, ale to mi nie przeszkadza, najważniejsze, że płynnie działają przekaźniki i alarm.
Drugie rpi które odpowiada za NAS serwer zawsze nagrywa obraz z kamery
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: Ja strasznie nie lubie aliexpress, jeżeli mam pomysł na projekt to wsiadam do samochodu i jadę do Pollin, kupuje co potrzeba i buduje.
Raz kupiłem kontroler do starego monitora od laptopa aby używać go jako monitor hdmi, po chyba 40 dniach przyszedł kontroler i zastanawiałem się do czego to służy bo już zapomniałem, że coś takiego zamówiłem.
Jak mi się przypominało, zamontowałem i wszystko działało to używałem tego monitora
  • Odpowiedz
  • 0
@pszemczyslaw: Mój pomysł na przyszłość jak będę mądrzejszy to tez zbudowanie ramienia który by poruszał figurami z szachów. Wtedy mógłbym grać w szachy z PC w realu. Kocham szachy.
Takie CNC do szachów z engine stockfish, czyli nigdy nie wygram xD
  • Odpowiedz