Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania #przemyslenia

Czy tylko ja mam wrażenie, że ludzie po wszelakich kursach programowaniach bez większego technicznego zapału/wiedzy ogólnej nadają się w większości do klepania tasków we frameworku/języku programowania. Mówię tutaj o ludziach 2 lata doświadczenia w górę, bo od juniora się mało wymaga.

Z całym szacunkiem, ale czy myślenie samodzielne i jakieś szersze spojrzenie poza to co było na kursie/bootcampie/tutorialu to już zbyt zaawansowane wymagania? : / Pracuje z takimi kilkoma klepaczami na kontrakcie i jak im nie napiszę listy numerowanej co po kolei robić na kiedy to nie domyślą się? Dodam, że mam dość kreatywne projekty i trzeba umieć myśleć samodzielnie.

Pomijam jakość kodu, stosowanie bardziej zaawansowanych struktur (np. poprawne użycie słownika xD pomijam już jakieś wzorce projektowe/pomysły jak coś napisać czytelniej) to jakaś czarna magia. Patrzymy potem w code-review i Ci bardziej myślący by wszystko zaorali i sami napisali.

Nie bóldupie, tylko zastanawiam się co inni myślą na ten temat.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sztilq:

jak im nie napiszę listy numerowanej co po kolei robić na kiedy to nie domyślą się? Dodam, że mam dość kreatywne projekty i trzeba umieć myśleć samodzielnie.

To zależy o jakich dokładnie sytuacjach mówimy. Natomiast wymagania powinny być dość konkretnie formułowane (szczególnie w przypadku kreatywnych projektów), gdyż to "domyślanie się" może pójść w zupełnie złym kierunku i jedyny skutek jaki z tego będzie to stracony czas. Wiadomo, jak to ze wszystkim... wszystko w granicach zdrowego
  • Odpowiedz
@sztilq: ale czego ty wymagasz. do 15 r ż faceci się uczą tak realnie potem to już d--a karyny w głowie

programistyka wchodzi akurat w zakres wiekowy zmieniania bombelkowi pieluch z gównem
  • Odpowiedz
@Veni: hmm to prawda, zależy od specyfiki zadań, ale to jest różnica mniej więcej taka

Dla kogoś, kto jest kumaty i w temacie wystarczy:

ej mamy taki plik X, zrób tak żeby działał u
  • Odpowiedz