Wpis z mikrobloga

@yale:
Słuchaj, weź ogarnij WPS Office i Free Office. Z pierwszego korzystam i potwierdzam nie tylko wysoką zgodność z plikami (otwieram w tym XLSXy naszpikowane formułkami i to nie "SUMA"). Drugiego nie ruszałem, nie miałem czasu, ale sporo dobrego słyszę.

Żaden to nie jest fork libre/open office, tylko bardziej sklonowane MS Office.
  • Odpowiedz
@JesterRaiin a ja nadal chciałbym wiedzieć tak jak
@yale w czym tkwi haczyk? Zajebista oferta. Też bym chciał. Próbowałem wszystkiego i nie ma nic lepszego niż MS Office. Mary z tym nie handlujcie.
  • Odpowiedz
@inny_89: Nie znam takich ofert i nie ufam im, dlatego wolę szukać alternatyw. Co do "MS Office najlepszy" to ja tu tylko uwagę poczynię, że nie każdy potrzebuje dłubać w ACCESSie, a sporo funkcji natywnych tylko dla najnowszego Excela da się obejść odpowiednią formułką złożoną.

Efektywnie, dla wielu stanowisk MS Office nie jest niezbędny, nawet jeśli w grę wchodzi otwieranie dokumentów dostarczonych z zewnątrz.
  • Odpowiedz
Panowie @JesterRain @inny_89 ja chce tylko za 6.50 EUR kupic swiety spokoj. Jestejm dumny ze swojej rodzicielki ze ogarnia nowe technologie ale nie chcac zanudzac prowadzac firme ksiegowa po prostu z MS Office latwiej. Gdyby to bylo dla mnie wiedzialbym co wybrac ;)
  • Odpowiedz
@JesterRaiin pracowałem 3 lata jako księgowy, a kolejne 4 jako kontroler finansowy.
Powtórzę się nie wchodząc w szczegóły: nie ma nic lepszego niż MS Office.
A zaznaczam, że próbowałem wszystkiego.
Od biedy polecał bym pakiet Googla.
Jest serio niezły ale i tak jeśli chodzi o prowadzenie biznesu pokroju księgowość to tylko ME Office właśnie chociażby dla świętego spokoju tak jak pisze
@
  • Odpowiedz
@yale:
Wychodzę z założenia, że jeśli oferta wygląda na zbyt dobrą, to taką na pewno nie jest i "spokój ducha" może sporo kosztować w przypadku kontroli. Ale rzecz jasna, pistoletu do skroni nie przystawię, twój wolny wybór... ;)

@inny_89
  • Odpowiedz
@JesterRaiin aktualnie pracuje też w dużym korpo już jako programista i co teraz? Kompetencje co?

Twoje kompetencje też są o kant koleżko. Bo doświadczenie mamy podobne.
Jeśli mówimy o standardowym użytkowniku to nie ma nic lepszego niż MS Office jeśli chodzi o wygodę użytkowania, dokumentację, tutoriale, wsparcie społeczności.
W pompce mam co myśli "informatyk" nawet i z 60 letnim stażem.
Mówię co jest najlepsze i najwygodniejsze z perspektywy osoby pracującej w tym na co
  • Odpowiedz
@JesterRaiin kto powiedział że nie znam? Brzmisz jak jakiś koło z Uber ego który musi obrażać innych w internecie bo właśnie sam już wie wszystko.

Przyznać c i rację? A proszę. Są święta.

@yale jak ogarniesz coś więcej o tej ofercie to daj proszę znać. Jestem mega ciekaw.
Powodzenia swojej mamie w prowadzeniu biznesu też życz!
  • Odpowiedz
@inny_89: @yale: Pracujecie w księgowości, opowiedzcie mi jak produkt sprzedawany przez producenta za 1000zł może być legalnie sprzedawany za promil tej kwoty?

Informatyk here: Najtańszą i najwygodniejszą opcją będzie subskrypcja pakietu Office 365 Business (~30zł netto miesięcznie), a jeśli Twoja mama chciałaby mieć jeszcze np. pocztę - warto dopłacić kilka zł do Office 365 Business Premium (~38zł netto). To nie są duże pieniądze, w cenie jest OneDrive 1TB
  • Odpowiedz
@inny_89:
E nie, nie znałeś. I nie ściemniaj, że jest inaczej - gdybyś był świadomy zmian jakie zaszły w tym oprogramowaniu na przestrzeni kilku miechów zarówno na dobre, jak i na złe, dyskutowałbyś inaczej.

Rozmiar twojego ego mnie przeraża.

A mnie niedożywienie twojego. Wszak wielkodusznie racji przyznałeś, ale nie, jeszcze komcia trza popełnić, nie można tak zostawić sprawy, c'nie? ...może w ogóle pobierz teraz pakiety, poinstaluj i zacznij szukać dziury
  • Odpowiedz
@JesterRaiin to panie informatyku z 25 letnim stażem niech będzie, że masz rację ze wszystkim. Nie mam chęci dyskutować z tobą dalej. Wygrałeś a ja oficjalnie przyznaje że się nie znam.

Wiem jedno: MS Office just najlepszy.
  • Odpowiedz
@JesterRaiin: O ile w wyizolowanych przypadkach można rzeczywiście tak rozważyć że same podstawowe funkcje są "zastępowalne" o tyle problem np. robi się gdy dobrze byłoby powspółpracować nad dokumentem, mieć fajną integrację na OneDrive, mieć skuteczną ochronę danych oraz kategoryzacje dokumentów z platformy O365. Sam ekosystem robi mnóstwo wokół samego oprogramowania moim zdaniem
  • Odpowiedz
@Koliat:
Generalnie uważam, że powyżej pewnego poziomu firma powinna się zdecydować na jakieś konkretne rozwiązanie jako centralny punkt swojej sieci IT i ew. dokładanie aplikacji wspomagających. Niestety, gdzie nie polezę jest przeważnie odwrotnie: jakiś poku...ły ERP pamiętający czasy Turbo Pascala i do tego na siłę doczepiony Exchange.

A potem biadolenie, że obieg informacji słaby, że organizacja czasu kuleje, że działy nie posiadają wydzielonych procesów...

...fuck, miałem odpocząć od roboty w
  • Odpowiedz
@JesterRaiin: Ale kasy na inwestycje nigdy nie ma, a jak serwer płonie to wina biednego informatyka co 5 lat nie mógł się doprosić na kasę na serwer w HA albo wymianę uwalonego dysku ;)
  • Odpowiedz