Czy ktoś kompetentny może mi wyjaśnić, dlaczego przed burzą mleko kwaśnieje a rosół się psuje ? Usłyszałem tą historie od kilku osób, ale nikt nigdy mi tego nie wyjaśnił od strony naukowej #pytanie #kiciochpyta #chemia ? #gotowanie #rosol #mleko #niewiemjaktootagowac #nauka
@SzukamMirabelkiDoRozmowy to może być spowodowane tym że rozmawiałeś z #!$%@? zaboboniarzami, albo ktoś się boi burzy i odlacza lodówkę w której stoi mleko i rosół od prądu
@SzukamMirabelkiDoRozmowy: pierwsze najważniejsze pytanie to to czy to sie naprawde dzieje czy to jakis obserwacje przeplatane fantazją. Bo moze nie na czego tłumaczyć, jak to nieprawda.
@SzukamMirabelkiDoRozmowy: Prawie same nieuki widzę. Tak, powietrze się jonizuje, a to tworzy bardzo przyjazne środowisko dla bakterii, które mnożą się na potęgę i stąd takie płynne zawiesiny się psują. To jedna z tych rzeczy przekazywanych nam przez prababki, które mają wyjaśnienie i potwierdzenie naukowe.
#pytanie #kiciochpyta #chemia ? #gotowanie #rosol #mleko #niewiemjaktootagowac #nauka
http://regiodom.pl/portal/porady-domowe/kulinarne-co-nieco/podczas-burzy-rosol-sie-psuje-mleko-kwasnieje-dlaczego
Chociażby. To wpływa i na nasze samopoczucie :)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2484482
mhm.