Aktywne Wpisy

nervous_breakdown +1033
Ciekawostka: zespół Pectus istnieje tylko po to, aby występować w telewizji śniadaniowej, opowiadać o tym, że są braćmi i że w tym roku na święta będą lepić pierogi
#muzyka #ciekawostki
#muzyka #ciekawostki
źródło: 000LM014IOUC5MT8-C322-F4
Pobierz
Dorciqch +217
źródło: temp_file8589038139457099639
Pobierz

found = [ elem for elem in list_elem for substring in substrings if not re.search(r"\b" + substring + r"\b", elem, re.IGNORECASE)]Jest równe
for elem in list_elem:for substring in substrings:
if not re.search(r"\b" + substring + r"\b", elem, re.IGNORECASE):
found.append(elem)
?
Upewniam sie ze dobrze zrozumialem te list comprehensions
#python #programowanie
jeżeli chcesz spłaszczyć listę(krotkę) list(krotek), to używasz czegoś w rodzaju:
flat_list = [item for sublist in nested_list for item in sublist]gdzie:
nested_list - wspomniana
pierwszy zapis jest na pewno dobry, tylko sobie to przerobiłem na ten drugi który zapodałem, żeby sprawdzić czy dobrze to w ogóle czytam
nie chce mi się tego analizować, tak szczerze mówiąc, ale na przyszłość, jak tematy będą ciekawe to jak najbardziej
dzieki, zmeczony jestem i nie pomyslalem o najbardziej oczywistym rozwiązaniu xD
Być może odwronie fory ale mniej więcej to samo.
Daj odp jak prawidłowo powinien wyglądać ten list comprehensions ze substringami?
found = [ elem for elem in list_elem for substring in substrings if not re.search(r"\b" + substring + r"\b", elem, re.IGNORECASE)]Jednak jest to turbonieefektywne i dla list o długości ~6000 stringów mieli to z 10 minut ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Ale wymyślilem że ten regex jest po prostu zbędny, i dużo lepiej śmiga jak zmienimy to na: