Wpis z mikrobloga

Ten obrazek wbrew pozorom, to sama prawda. Żeby oszczędzać dużo trzeba mieć duży przychód.
Z 2500 nie ma co nawet próbować czegoś sensownego oszczędzić. Odpuścić oszczędzanie i szukać kombinować żeby zarobić więcej a nie łudzić się że można z tego coś odłożyć czy zainwestować.

#pieniadze #oszczedzanie #lokaty #inwestycje
maszfajnedonice - Ten obrazek wbrew pozorom, to sama prawda. Żeby oszczędzać dużo trz...

źródło: comment_ZuYYR6PszVNLh9igNgVETPT6mSnkL6gf.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@masz_fajne_donice: Ja oszczędzałem i miałem oszczędności od zawsze. Stać mnie było na "wszystko", czy zarabiałem na stażu 400zł, czy teraz nieporównywalnie więcej. Po prostu to wszystko, wtedy było mrożonymi pierogami z Biedronki, a cieszyłem się gdy odłożyłem 100zł. Oczywiście, że trzeba szukać źródła zysku, ale dla mnie to element, który jest na drugim miejscu. Pierwsze to, że budżet ma się spinać, przy tych wpływach i wydatkach które mamy teraz.
  • Odpowiedz
@HenryMorgan: zgadzam się. warto uczyć sie oszczedzania nawet z małymi wpływami. Wiadomo sumy nie będą wielkie, ale nawyk zostanie. Jak się nie ma nawyku racjonalnego wydawania pieniedzy i oszczędzania to potem są przykłady jak za 10k starcza "tylko" na spłate kredytów i jedzenie bez poduszki finansowej.
  • Odpowiedz
@pepek614: Dodaj inflację i duże kryzysy od czasu do czasu. Ja nic nie odkładałem - inwestowałem w siebie i wolny czas. Wycieczki i przyjemności.
Czy to był błąd?
Teraz mam pieniądze a nie mam czasu. Żeby pojechać z żoną na basen i kręgle musiałem wydać kilkaset złotych. Opiekunka 150zł. Uber żeby się napić we dwójkę bo nie ma czasu na publiczną komunikację ze 200zł. No i wszystko w pośpiechu żeby
  • Odpowiedz