Wpis z mikrobloga

#problem #hardware

Podpowie mi coś ktoś - laptop Asus K50AB, grafika ATI Radeon HD 4570.

Na ekranie zaczęły mi wyskakiwać takie dziwne białe smugi, które po chwili zachodzą na cały ekran (ekran robi się biały) po chwili wraca sprawa do normy. Sterowniki w grafice wymienione na najnowsze. Smugi czasem widziałem też z dwa, trzy razy zanim wczytał się windows. Gdzie leży wina? Sypie się karta graficzna czy nie łączy ekran?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szkkam: @Radus: Jeden z wykopowiczów miał ostatnio podobny problem z tym, że działo się to przy starcie. Przeczyść laptopa sprężonym powietrzem. Jeśli to nie pomoże to może być tez uszkodzenie typu BGA.
  • Odpowiedz
Może i paskowate - taki jakby gradient od białego w dół. Jeszcze nie sprawdzałem na zimnym, laptop grzeje się ale, że tak powiem tak jak zawsze (Athlon X2)
  • Odpowiedz
@Radus: Sprawdź HWinfo jakie masz temperatury po starcie i pod obciążeniem. Jak miałem Acera 5552g to temperatury dochodziły mi nawet do około 70 stopni na karcie graficznej i procesorze i takich pasków nie miałem. Popsikałem trochę powietrzem i temperatury spadły o prawie 10 stopni.
  • Odpowiedz
@acardul: @szkkam: @variss: @Shepard: Dzięki za rady, zaraz przeczyszczę i pomyślę co dalej. Co lepsze mam 82stopnie, a w necie znalazłem teksty w stylu " Ten model przy większym obciazeniu potrafi miec temp nawet 90 st (100%zuzycia procesora) ale gdy proces spadnie temperatura oscyluje w zaleznosci od obciazenia miedzy 60 a 80 i jest to w miare normalne.".
  • Odpowiedz
@Radus: Sprawdź na zewnętrznym monitorze, jeśli występują podobne problemy to znaczy, że karta graficzna siada. Może to być też matryca lub taśma, jak często to się zdarza? Czy poruszanie klapą lub dociskanie klapy powoduje reakcję objawów? Możesz też zamienić sterownik na standard vga, wiem, że to trochę masochizm, ale jeśli problem nie będzie występował na standardowym sterowniku to będziesz miał diagnozę. Niestety reballing BGA swoje kosztuje, czasami potrzebna jest wymiana
  • Odpowiedz
@kitkat82: Od czasu do czasu mam takie dziwne fazy, ruszanie matryca (aktualnie) nic nie powoduje. Co do monitor muszę spróbować, ew. w tym asusie mam dwie grafiki (HD4570 + zintegorwana) to najwyżej odpale tylko zintegrowaną też jakoś się sprawdzi. Tak czy inaczej narazie przychylam się przegrzewaniu i mam nadzieje że problem nie leży w BGA :)
  • Odpowiedz