@Velion: no ale w potocznym języku "herbata" to po prostu napar z ziółek, wiec to się zgadza akurat. Zresztą samo słowo "herbata" się wzięła od tego samego co herb, czyli ziele.
@Velion ja w pracy na pytanie 'ale smieszny kubek, co ty tam popijasz?' odpowiadam, że 'a taką tam herbatkę hehe'. Szybkie ucięcie tematu i s--------a, zamiast kolejnego tłumaczenia setnej osobie po co mi fajka w misce i ten termometr to na co to, a czy to dobre (zawsze odpowiadan, że bardzo niedobre, przecież dlatego piję)
@Krachu ja już wyrosłem z tej miski, teraz n----------m yerbe z kufla po piwie 500ml którego i tak nie używałem, a więcej się mieści i nie muszę zalewać co 10 minut
@broczapa: nie tylko "herb", cząstka "ta" w "herbata" też jest istotna. W wielu językach jest podobne słowo (tea, Tee, té). Zapewne "herbata" wzięło się z tego że kupcy nie mogli się z nami dogadać:
@Imputator amanda zalewana w 80 stopniach jest niesmaczna, amanda zalewana w 70 stopniach jest pyszniusia ¯_(ツ)_/¯. Nie będziesz mi mówił jak mam yerbusie pić!
@Velion: I jak tam ta słynna herbata yerba mate? Mam nadzieje, że zalewa Pan wrzątkiem (żeby się dobrze zaparzyła)( ͡°͜ʖ͡°). Wiadome, tak z 1-2 łyżeczki na filiżankę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :-}
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
źródło: comment_wK1FWGrCBiUtjh3xJDV3219K4meLqM8a.jpg
PobierzI jak tam ta słynna herbata yerba mate? Mam nadzieje, że zalewa Pan wrzątkiem (żeby się dobrze zaparzyła)( ͡° ͜ʖ ͡°). Wiadome, tak z 1-2 łyżeczki na filiżankę.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :-}