Wpis z mikrobloga

@Dethrock: dodałbym jeszcze, że samo pojęcie "dobra" nie jest zbyt konkretne. Można być właśnie takim nieasertywnym misiem, który daje się wykorzystywać, a można być po prostu uprzejmym, nastawionym umiarkowanie-pozytywnie, ale stawiając granice.
  • Odpowiedz
@evolved: myślisz, że ludziom którzy są dla nas źli nie powinno się wcale pomagać? Nawet jeśli i tę pomoc proszą? Jak wtedy z wyrzutami sumienia?

Dobro w pojęciu dawania i nie otrzymywania nic w zamian, albo o wiele mniej.

@iEarth: nie no bez przesady. Raz człowiek jest dobry, raz niedobry. Trzeba szukać dobrych ścieżek.

@Dethrock: czyli dobro przez egoizm? Nastawienie się na siebie to trochę jednak
  • Odpowiedz
@evolved: Myślę, że należy postawić na swoim. Niezależnie od tego co kto pomyśli. Ważne jest to co my sami sądzimy o sobie. Bo ludzie nie są tacy sami, jeden pomyśli o o nas "spoko" a drugi "(°° ".
Każdy się różni, według mnie nie ma dobra i zła. Trzeba znaleźć tą harmonie w życiu bo niektóre decyzje nie są dla
  • Odpowiedz
@iEarth: a szkoda się rozdrabniać. Jak widzisz już zaczynacie się kłócić o to gdzie jest granica bycia dobrym
Żeby być dobrym najpierw trzeba umieć zareagować na zło, a tu już zbyt wiele rzeczy wchodzi w gre :p
  • Odpowiedz
@Nizax: ja się nie kłócę, zadawałam pytania i przedstawiałam swoją wizję. ;-D Ciekawiła mnie Twoja odpowiedź, bo czasami spotykam się z twierdzeniem, że bycie dobrym oznacza bycie nudnym. I ciekawi mnie serio, co takiego co sprawia że człowiek jest ciekawy, wyklucza się z byciem dobrym. Wg Ciebie. :D
  • Odpowiedz
@lezkaniebieska: inaczej, myślę że brak w ludziach empatii, chęci zrozumienia drugiego człowieka jest problemem. Polegamy na stereotypach które często są mylne.
Empatia, to jest złoty środek dla mnie. Sporo razy się na niej przejechałem ale dalej w nią wierzę. Czasami myślę że nie warto ale jednak mam w nią wiarę.
Egoizm? Może trochę. Każdy z nas jest po części egoistą, choćby nie wiem jak się starał. Osobiście staram się tą
  • Odpowiedz
@lezkaniebieska: ciekawostka jest taka że ludzie "źli" są "źli", bo potrzebują pomocy (σ ͜ʖσ) ale... zaczynamy dryfować w kierunku rozważań na konkretnych przypadkach, a ludzie są strasznie różni. Kim są "źli" ludzie? O co proszą? Jakie masz wyrzuty sumienia? I dlaczego w ogóle chcesz "dawać i nic nie otrzymywać, albo o wiele mniej"? Bo wydaje mi się że może raczej na tym
  • Odpowiedz
@iEarth: świat nie jest czarno biały, niestety. Jedynie gdzie możesz czuć się bezpiecznie to żyjąc iluzją.
Tylko musisz uważać na tych którzy znają twoje iluzje i mogliby je wykorzystać przeciw Tobie
  • Odpowiedz
@Dethrock: Z zaufaniem różnie. Chyba największym problemem są oczekiwania oparte na jakichś własnych założeniach. :D

@evolved: Dobranoc.

@Nizax: Dyskusja z mojej strony trochę bardziej dotyczy własnego poczucia bycia dobrym, niż wizji tego, czy inni są dobrzy. Sama spotkałam osoby, które takim mianem mogłabym określić ale nie oczekuję od nich, że tacy będą cały czas. Nie zmienia to faktu, że aktualnie tacy są i są dla mnie
  • Odpowiedz