Cześć! Czy jest tu ktoś, kto lizał/lize temat loadbalancing, np. haproxy? Mniej więcej w teorii wiem jak to wszystko działa i ma działać, ale nigdy tego fizycznie nie robiłem... a stanąłem przed takim zadaniem, aby zbudować środowisko z ośmiu serwerów bazodanowych oraz serwerów dla webserwisów API.
Moje pytanie: 1. Jak działa replikacja, tzn. czy to haproxy kontroluje czy osobna konfiguracja dla np. apache, aby każdy serwer zawsze miał aktualne dane? Chodzi np. o wgrywane pliki przez serwer www do katalogów. 2. Jak działa replikacja baz danych? Korzysta się z wbudowanych funkcji replikacji między maszynami czy haproxy to kontroluje? 3. Czy haproxy tylko kieruje ruch na maszynę, a replikację muszę zrobić sam między webserwisami?
Jak to jest? Przewalę dokumentację, ale może ktoś mi to rozjaśni tak w dwóch zdaniach?
@nadmuchane_jaja: ad. 1) a jak potrzebujesz? :D Rozwiązanie zależy od zapotrzebowania. Aby równomiernie rozrzucić ruch klientów na serwery wystarczy ci apache/nginx z sticky sessions. Aby wszystkie serwery serwowały ten sam content to możesz podmontować jakiegoś NAS. Warto trzymać serwery z aplikacją webową niezależne od siebie by łatwo wykonywać no downtime rolling update/downgrade. Każdy serwer by miał tylko niezbędny mu do działania zestaw binarek. static html, trzyma się 'wyżej', bliżej użytkowników
Nasz specjalista od wszystkiego. Od kolei, od dziennikarstwa, od wojny, od rigczu. On widział to już dwa lata temu swoim przenikliwym plebejskim umysłem.
Cześć! Czy jest tu ktoś, kto lizał/lize temat loadbalancing, np. haproxy? Mniej więcej w teorii wiem jak to wszystko działa i ma działać, ale nigdy tego fizycznie nie robiłem... a stanąłem przed takim zadaniem, aby zbudować środowisko z ośmiu serwerów bazodanowych oraz serwerów dla webserwisów API.
Moje pytanie:
1. Jak działa replikacja, tzn. czy to haproxy kontroluje czy osobna konfiguracja dla np. apache, aby każdy serwer zawsze miał aktualne dane? Chodzi np. o wgrywane pliki przez serwer www do katalogów.
2. Jak działa replikacja baz danych? Korzysta się z wbudowanych funkcji replikacji między maszynami czy haproxy to kontroluje?
3. Czy haproxy tylko kieruje ruch na maszynę, a replikację muszę zrobić sam między webserwisami?
Jak to jest? Przewalę dokumentację, ale może ktoś mi to rozjaśni tak w dwóch zdaniach?
ad. 1) a jak potrzebujesz? :D Rozwiązanie zależy od zapotrzebowania. Aby równomiernie rozrzucić ruch klientów na serwery wystarczy ci apache/nginx z sticky sessions. Aby wszystkie serwery serwowały ten sam content to możesz podmontować jakiegoś NAS. Warto trzymać serwery z aplikacją webową niezależne od siebie by łatwo wykonywać no downtime rolling update/downgrade. Każdy serwer by miał tylko niezbędny mu do działania zestaw binarek. static html, trzyma się 'wyżej', bliżej użytkowników