Wpis z mikrobloga

#informatyka #serwery #loadbalancing #apache #mysql

Cześć! Czy jest tu ktoś, kto lizał/lize temat loadbalancing, np. haproxy? Mniej więcej w teorii wiem jak to wszystko działa i ma działać, ale nigdy tego fizycznie nie robiłem... a stanąłem przed takim zadaniem, aby zbudować środowisko z ośmiu serwerów bazodanowych oraz serwerów dla webserwisów API.

Moje pytanie:
1. Jak działa replikacja, tzn. czy to haproxy kontroluje czy osobna konfiguracja dla np. apache, aby każdy serwer zawsze miał aktualne dane? Chodzi np. o wgrywane pliki przez serwer www do katalogów.
2. Jak działa replikacja baz danych? Korzysta się z wbudowanych funkcji replikacji między maszynami czy haproxy to kontroluje?
3. Czy haproxy tylko kieruje ruch na maszynę, a replikację muszę zrobić sam między webserwisami?

Jak to jest? Przewalę dokumentację, ale może ktoś mi to rozjaśni tak w dwóch zdaniach?
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nadmuchane_jaja:
ad. 1) a jak potrzebujesz? :D Rozwiązanie zależy od zapotrzebowania. Aby równomiernie rozrzucić ruch klientów na serwery wystarczy ci apache/nginx z sticky sessions. Aby wszystkie serwery serwowały ten sam content to możesz podmontować jakiegoś NAS. Warto trzymać serwery z aplikacją webową niezależne od siebie by łatwo wykonywać no downtime rolling update/downgrade. Każdy serwer by miał tylko niezbędny mu do działania zestaw binarek. static html, trzyma się 'wyżej', bliżej użytkowników
  • Odpowiedz