Wpis z mikrobloga

jakich używacie narzędzi do diff/merge?

ja używam kilku i w sumie z żadnego nie jestem zadowolony w 100% ;(

- p4merge - jest ok, ale nie wspiera diffów dla całego folderu (folderów) więc to jest droga przez mękę w przypadku większej liczby plików. ale za to jest wygodny do mergowania :)
- kdiff3... niespecjalnie podoba mi się jak prezentuje zmiany...
- kompare - byłby idealny, ale źle pokazuje zmiany whitespace małe zmiany (część słowa) bo zmienia tekst na bold, a to czasami trudno dostrzec :) nawet jest gdzieś issue do tego wrzucone, ale chyba ze 3 lata się już nic z nim nie dzieje...
- xxdiff - dostaję czasami szału od liczny okienek :)

próbowałem też melda, diffuse, vimdiff i paru innych.

idealne byłoby połączenie p4merge z kdiff3 czy też p4merge z kompare...

#programowanie narzędzie koniecznie dla #linux
  • 18
@secret_passenger: zauwazylem, po przykladach, ale pod linuksem tez go uzywam, bo jak napisalem, dziala z wine, o czym wspomnialem. Ma mozliwosc ustawienia czy brac pod uwage zmiany jako biale znaki itp, ma porownanie katalogow itd...
@secret_passenger ostatnio zacząłem używać vscode do diffowania, ale bardziej na sytuacje gdy robię coś poza intellij. Nie jest specjalnie rozbudowany, ale znacznie przyjemniej się wprowadza manualne zmiany w porównaniu do kdiff3.
@secret_passenger: z darmowych najlepsze to vimdiff i kdiff3. Wiem, że może wizualnie odstają od aktualnych trendów, ale mają moc. Jeżeli nie jesteś stażystą, to możesz rozważyć kupienie Beyond Compare. Tutaj to już cuda możesz robić. Np. zdefiniować własną składnię plików tak żeby móc porównywać np. logi, a żeby nie zwracał uwagi na daty. Dodatkowo ma porównywanie obrazków, folderów (z możliwością synchronizacji, w tym również po sieci), itd.
@secret_passenger: kdiff3, działa bardzo fajnie.
W Xcode jest czasami problem z plikiem pbxproj, wiec jak kdiff nie ogarnia już, to odpalam Atoma i ręcznie składam co tam się dzieje, ale to bardzo rzadkie przypadki.
A sam Atom według mnie wygodnie pokazuje różnice
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kurtoza: @wnocy: @Prism2772: więc chyba zostanę przy kdiff3, kompare i p4merge w zależności od zadania
choć miałem nadzieję że jest jakiś święty Graal :-)

@maad: kiedyś przez chwilę bawiłem się tym narzędziem, ale ogólnie wolę łonie komend. może jednak spróbuję zainstalować dla sprawdzenia samego diffa.. dzięki

@wnocy: poważnie zaczynam się zastanawiać czy czasem nie zainwestować w kupno licencji bc. ale najpierw musiałbym sprawdzić jak to działa...