Wpis z mikrobloga

@noisy:

.right { position:relative;}

.loading #img_loading { position:absolute; top:50%; left:50%; margin-left:-15px }

EDIT: po doczytaniu chyba jednak nie o to Ci chodzi bo vertical chcesz centrowac wedlug strony a horizontal wedlug div.right. IMO bez JSa nie da rady.
  • Odpowiedz
@koob: zastosowanie absolute w tym przypadku w przypadku długiej strony wyrzuci obrazek poza viewport.

Tutaj potrzeba fixed względem wysokości, oraz relative względem szerokości.. tylko tak się chyba nie da :)
  • Odpowiedz
@koob: też mi sie zaczyna tak wydawać. Pytanie, który parametr zrobić z CSSa, który z JSa. Bo albo musze przesuwać obrazek wraz ze scrollem, albo przesuwać w bok wraz z zamykającym sie menu (które to zamykanie jest też animowane).
  • Odpowiedz
@noisy: Tak na szybko bym powiedzial robisz maske z z indexem nad .right i ja tez skalujesz podczas chowania menu. Loadera pozycjonujesz wzgledem tej maski. Tak zeby loader nie siedzial w .right i wtedy odpada problem wychodzenia poza vieport przy dlugim contencie.

Jezeli nie znajdziesz rozwiazania, to wieczor mam zaplanowany pij z wypokiem, wiec moze cos podzialamy.
  • Odpowiedz
@noisy: prosciej chyba bedzie to co Ci podalem wyzej i policzyc top bo header masz stalej wysokosci, druga opcja to zrobic jakis niewidoczny layer z takim samym ukladem jak strona tylko z wysokoscia na 100% ale to bedzie chyba bardziej skomplikowane bo lewa kolumna masz chowana
  • Odpowiedz
@koob: tylko, że top jest zależny od pozycji scrolla na stronie, a przewijanie następuje dość czesto, raczej dużo częściej niż zamykanie menu.
  • Odpowiedz