Mirki mam problem, ze wskazaniem odczytów z DS18b20 w porównaniu z zwykłym termometrem rtęciowym. Wyniki z DS są zaniżone o ok. 1 stopień. Niby to niewiele ale zastanawiam się czy istnieje jakieś wyjście z tej sytuacji. Pytam bardziej ogarniętych w kwestii #raspberrypi #domoticz. Czy można wprowadzić korektę na dane wysyłane z czujników do domoticza? Najlepiej dla każdego z idx'a DS18b20 osobna korekta. Gdzieś na necie znalazłem sposób na poprawienie wskazań temperatur już zapisanych w bazie domoticza ale nie mogę znaleźć nic na temat korekty temperatury " w locie"( ͡°ʖ̯͡°) Może ktoś ma jakiś pomysł? #domoticz #raspberrypi
Mirki mam problem, ze wskazaniem odczytów z DS18b20 w porównaniu z zwykłym termometrem rtęciowym. Wyniki z DS są zaniżone o ok. 1 stopień.
@zxldz: Spróbuj zmienić stopień precyzji działania termometru DS18b20.
Po za tym sprawdziłbym inny termometr jeszcze. Czemu chcesz zmieniać dane z czujników? Może rtęciowy jest nieprawidłowo przeskalowany i on przekłamuje?
@Kryspin013 Co masz na myśli pisząc o zmianie stopnia precyzji? Chodzi o odczyt np w 9 bitach? Chciałbym wprowadzić korekty bo na 5 innych termometrach (od pieca CO, termostatu, dwóch pokojowych elektronicznych i rtęciowym) jest zgodna temperatura. Obecnie mam do testu podłączone 10 sztuk Ds18b20 i różnice sięgają od 0,6 do 1,2 stopnia( ͡°ʖ̯͡°)
@zxldz: Pytam bo musisz brac pod uwagę, że np jak dotykasz czujniki palcami a masz dla nich tą standardową obudowę z tworzywa sztucznego to mogę jakiś czas przekłamywać przez nagrzaną obudowę.
@zxldz: Jak to masz podłączone? Gwiazda? Bezpośrednio do maliny czy esp? Ja montowałem 12 czujników przed zrobieniem wylewek w domu o wszystko działa jak należy i temp się zgadzały co do stopnia, tyle ze podłączone nie w gwiazdę a szeregowo, przewód wychodzi z malinki i kończy się ostatnim czujnikiem w ostatnim pokoju
@niebieskisufit na chwilę obecną mam wszystko na stole podłączone do płytki stykowej czyli od malinki ida przewody do płytki wraz z rezystorem, następnie w płytkę są wpięte Ds18b20 czyli tak jak u Ciebie z tym że każdy z czujników jest obok siebie.
Najlepiej dla każdego z idx'a DS18b20 osobna korekta. Gdzieś na necie znalazłem sposób na poprawienie wskazań temperatur już zapisanych w bazie domoticza ale nie mogę znaleźć nic na temat korekty temperatury " w locie"( ͡° ʖ̯ ͡°)
Może ktoś ma jakiś pomysł?
#domoticz
#raspberrypi
@zxldz: Spróbuj zmienić stopień precyzji działania termometru DS18b20.
Po za tym sprawdziłbym inny termometr jeszcze. Czemu chcesz zmieniać dane z czujników? Może rtęciowy jest nieprawidłowo przeskalowany i on przekłamuje?
Chciałbym wprowadzić korekty bo na 5 innych termometrach (od pieca CO, termostatu, dwóch pokojowych elektronicznych i rtęciowym) jest zgodna temperatura. Obecnie mam do testu podłączone 10 sztuk Ds18b20 i różnice sięgają od 0,6 do 1,2 stopnia( ͡° ʖ̯ ͡°)
Test czyli mam w płytkę stykowa wpięte 10 szt. DSów a tuż przy innych termometrach, które wskazują poprawną wartość.