Wpis z mikrobloga

I jego softowe odblokowanie

@hrumque: swojego mam już parę lat i do te pory go nie odblokowałem. Jakoś, kurcze, do tej pory nie było mi potrzebne wzniesienie się ponad ograniczenia "tańszej" wersji.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Jarek_P: jak nie oglądasz szybkich szpilek czy prostokąta to wyższe pasmo i szybsze narastanie może Ci nie potrzebne. Jak nie robisz żadnej cyfrówki z magistralami szeregowymi, to dekodery ci mogą być po nic
  • Odpowiedz
Mireczki! Jaki oscyloskop do 2000 zł

@Babooco: to zależy od wymagań, ale chyba siglent SDS1104X-E, zwłaszcza że można mu shakować pasmo ze 100 do 200MHz:
https://www.gotronik.pl/sds1104x-e-oscyloskop-cyfrowy-4x100mhz-super-phosphor-p-6536.html

To jednak o parę lat młodsza konstrukcja niż DS1054Z, z możliwością wyświetlania obrazu w przeglądarce, dwoma niezależnymi przetwornikami A/C, więc prędkość próbowania nie spada tak szybko przy włączaniu kolejnych kanałów. Ilość pamięci na próbki też większa.
  • Odpowiedz
@Babooco: Też mam 1054z i polecam, chociaż i tak używam z 10% jego funkcji. Jedynie wentylator wkurza, szumi bez sensu. Ale to można kiedyś przerobić. Ten model jest już na rynku dłuższy czas i został gruntownie przetestowany przez ludzi w praktyce. Rigol dba o klientów i wypuszcza ciągle nowe firmware do niego.
Teraz może poszukałbym czegoś 2-kanałowego o lepszych parametrach, albo takich samych tylko za niższą cenę. Ale wątpię, że
  • Odpowiedz