Aktywne Wpisy

Metodzik +91
✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁 DARMOWA GRA NA EPIC ✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁
🔥 Eternights za D̲A̲R̲M̲O̲ na EPIC 🔥
📊 OCENY:
Metacritic: Metascore: 68/100, Userscore: 7.7/10
🔥 Eternights za D̲A̲R̲M̲O̲ na EPIC 🔥
📊 OCENY:
Metacritic: Metascore: 68/100, Userscore: 7.7/10

Graner +21

Mam sobie vpsa na ktorym dochodzi coraz to więcej uslug. Byl git i gerrit, rocket chat, wiki.js, poczta i web nginx...zaczyna mi sie to wymykac. Stad pytania:
Jak to ogarnac?
Nie bardzo mam mozliwosc zaorania go i postawienia od zera porzadnie. Za dlugo to wszystko juz chodzi, nawet nie wiem ile juz uslug chodzi i gdzie maja configi :) noo i backupy...niby sa ale "losowe". Niezbyt regularne i tez w 100% nie wszystko to co nalezy.
Chcialem popudelkowac to co sie da - VPN, rocket chat, wiki js...do dockera bo wiem ze wspieraja a taki gerrit juz nie. Docker ce/io nie wstaje, jakis dziwaczny blad, swieza instalka dockera i serwis przy wstawaniu rzuca bledem. Pozatym, obawiam sie ze ta niewielka chmura o ile ciagnie te serwisy to przy kilku dockerach by sobie nie poradzila, zarowno z wydajnoscia jak i miejacem na dysku.
Co wiecej, widze ze niby sporo rzeczy korzysta z tych samych technologii ale chyba nie umiem tego dopiac. Jest mongo db, ok. Vpn, rocket i wikijs umieja sie podlaczyc z jakims tam bolem ale ok. Ale przykładowo Rocket chat i wikijs korzystaja z node, tyle ze wiki ma jakis menadzer pm2 a rocket jest startowany jako usluga przez systemctl...da sie to jakos ladnie ujednolicic?
Dodatkowo mam problem z tym konfigiem https/vpn i wielu serwisow. Kazdy chyba odpala swoj serwer albo co, bo nie do wszystkiego musze dodawac czy modyfikowac konfig nginxa, a rozumialbym ze to powinien byc centralny punkt...
Gerrit slucha na jednym, vpn na drugim https, web na trzecim, wiki na kolejnym...jak to ogarnac? Nie jest to trzymane w jednym konfigu nginxa. A jeszcze lets encrypt by sie przydal, ldap, i moze domene podpiac do ip i fail to ban i...
#programowanie
@yggdrasil myślę że ma to plusy i minusy. Z pewnością bezobslugowość i mniejsza awaryjność, z drugiej mniejsza kontrola i trudniejsza migracja w razie w. Jasne, że można