Czy rozsądnym/bezpiecznym jest wrzucenie oszczędności ~10-30k zł na revolut i trzymanie ich w USD/EUR zamiast na lokacie/koncie oszczędnościowym z niskim oprocentowaniem w polskim banku?
@Nihomme: Absolutnie nie. Revolut nie ma gwarancji bankowych, jakichkolwiek. Do tego w polskim banku w PLN dostaniesz nawet 2,5-3%, a Revolut ma zero oprocentowania.
@Nihomme: jak chcesz trzymać euro w banku to polecam n26, zakladasz online i fintech jest pełnoprawnym bankiem z niemiecką licencję bankową. Jedyny minus to konto tylko w euro.
@Akira: O dzięki wielkie, akurat o takie coś mi chodziło. Euro też może być, chociaż najbardziej bym chciał pół na pół oszczędności w EUR/USD. @ms93: Własnie chodziło mi też o spadki złotego, że na lokacie z oszczędnościami 50k dostajesz ~100zł miesięcznie, a np. na ostatnim spadku kursu USD/PLN można było przy 10k wzbogacić się o 400 zł w przeciągu niecałego miesiąca. Ale wiadomo to już gra na walutach.
@ms93: tak z ciekawości, bo Revolut gwarancji bankowych nie ma, ale konta które tam zakładamy są obsługiwane bodajże przez Lloyds, który powinien mieć gwarancje do 85k GBP. Więc technicznie rzecz biorąc nie jest tak, że w przypadku upadku Revoluta (który jest chyba tylko pośrednikiem?) nasze środki i tak leżą w Lloyds i możemy się do nich dobijać po nasze szekle?
@Jerzy_Spadkowsky: możemy, ale to powyżej poziomu zrozumienia typowego trolla od hasełka "revolut nie jest bankiem"... Revolut ma więcej użytkowników niż mBank i jakoś do tej pory bardziej się zawiodłem na mBanku niż na Revolucie względem awarii i blokady środków a jakoś nikt nie ostrzega przed mBankiem
@Nihomme: no to połowe trzymaj na n26 a połowę na revolucie, przelewy pomiedzy n26-revolut-polski bank masz bez ograniczeń i darmowe (revo ma w darmowym planie bodajże 20k zł na przewalutowanie bez prowizji). Revolut to nie piramida finansowa i raczej nie bałbym się o to że upadnie, ale to tez nie jest moje główne konto choć trzymam tam jakieś pieniądze w sejfach.
@Akira: Moim zdaniem jest to tak, że każdy ma oddzielny numer konta, ale to nie jest równoznaczne z własnym rachunkiem w banku. Gdyby każdy miał własny rachunek, to stroną umowy byłby bank, a nie Revolut i w związku z tym byłby on objęty gwarancjami, a tak nie jest.
@Akira: Bank daje tylko techniczne narzędzia w formie numeru rachunku i być może obsługi przelewów, ale ty nie masz z nim umowy, więc tymi środkami zarządza Revolut, bo to na jego koncie one są zdeponowane. Co twoim zdaniem zabezpiecza te środki? Nie są gwarantowane przez regulacje dotyczące depozytów bankowych dla osób fizycznych, bo rachunek nie należy do osoby fizycznej (ciebie), tylko firmy (Revolut). Revolut działa na podstawie przepisów o pieniądzu
Cześć mirki! Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie! Dziś w nocy skradziono #rower mojej różowej w #poznan z klatki bloku przy grunwaldzkiej. Jeżeli ktoś zauważy proszę o kontakt. #rowery #kradno
Takie pytanie, może głupie może nie. Dlaczego niektórzy chwaląc się swoimi portfelami/transakcjami cenzurują ilość posiadanych akcji lub kwoty? #gielda
#revolut #oszczedzanie #banki #inwestycje
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@ms93: Własnie chodziło mi też o spadki złotego, że na lokacie z oszczędnościami 50k dostajesz ~100zł miesięcznie, a np. na ostatnim spadku kursu USD/PLN można było przy 10k wzbogacić się o 400 zł w przeciągu niecałego miesiąca. Ale wiadomo to już gra na walutach.
źródło: comment_QFvluLctVruSUTC16s0mzGgKJdll4Rt2.jpg
Pobierz