Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie Dziewczyna chce nauczyc sie programowac w c#. Czy mozecie polecic kurs/ksiazke do nauki podstaw jezyka ? Powiedzialem jej ze bede ja wspieral w tym, wiec bede uczyl sie razem z nia(oddzielnie zeby nikt nikomu nie przeszkadzal). Chcialbym zeby faktycznie zrozumiala ten jezyk, a nie po prostu copy/paste robila. Cos tam kiedys liznela na studiach ale nie rozumie nawet co to jest klasa/obiekt/etc a co dopiero reszta. Chcicalbym zeby ten kurs/ksiazka zawierala maksymalnie dobrze wytlumaczone podstawy, zeby bylo mozna to wszystko zrozumiec. Ani ona , ani ja nie mielismy do czynienia z programowaniem. Mamy abonanemnty w packt/oreilly/pluralsight, ale jesli jest cos lepszego w helion, czy udemy, czy czyms innym to tez da rade zakupic. Poki co przejrzalem szybko jakies 2-3 kursy z podstawami do c# i widze juz ze sa zbyt pobiezne, tlumacza np. w 2 lekcji co to zmienne /ref, a nie wytlumaczone w ogole zostalo czemu program nazywa sie class XXXX/ i jakies magiczne slowa static cos tam , no po prostu interesuje mnie zeby poznac ten jezyk solidnie. Docelowo dziewczyna bedzie chciala uzywac c# przy automatyzacji testow. Bardzo bylbym wdzieczny za pomoc w doborze materialow.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@inquis1t0r: ciezka sprawa, nie ma jakiejs 1 pozycji/ksiazki/kursu ? wiem z doswiadczenia, ze to ja zniecheci, takie szukanie informacji w 50 miejsach. te linki od piotrgankiewicz widze ze naprawde konkretne sprawy , i podal duzo ciekawych urli .
  • Odpowiedz
@inquis1t0r: wiesz to tez chodzi o to jak to jest wytlumaczone, np. zobacz ten head first c#, a potem zobacz ten plukasiewicz.net co podales. I powiedz ze to taki sam format wiedzy i jej przystepnosc. Ja niechce zeby ona sie zniechecila do nauki.
  • Odpowiedz
@oink_oink: Pamiętaj, że potem w pracy nie dostanie ułożonej wiedzy, krok po kroku. Wtedy też się zniechęci? Znaczy ja rozumiem o co Ci chodzi (pomijając to, że nie lubię serii HF ;) ) ale niektórych rzeczy nie da się uprościć.
  • Odpowiedz
@oink_oink Jeżeli problemem jest szukanie informacji może niech lepiej już sobie odpuści xD Skoro chcesz wszystko w jednym miejscu to najlepiej pewnie jakaś książka.
  • Odpowiedz
@DoubleWu: Ekhm, take it easy booyyyzzzz. Juz przewidujecie przyszlosc. Co w tym dziwnego ze chce zeby miala jakis fajny/kurs ksiazke za pomoca ktorej takie poznawanie c# bedzie przyjemnoscia, a nie orka. To jest nic zlego uczyc sie z materialow ktora sa dobrze wytlumaczone i podane na tacy, co w tym takiego zlego ? Wlasnie najistotniejsze wg mnie bedzie poznac dobrze te podstawy, tak zeby potem wlasnie umiala sama poczukac to
  • Odpowiedz
@oink_oink Ale kto mówi o pisaniu systemów operacyjnych XD jeżeli wyszukanie dla siebie potrzebnej informacji może ją zniechęcić to szkoda czasu. Przecież w programowaniu szukanie odpowiedzi to codzienność tym bardziej w nauce. Myślisz ze wszystko będzie w jednym miejscu? XD
Zresztą chill róbta co chceta, tak jak napisałem imo najlepsza będzie książka ale do c# żadnej nie znam. Kursy też są spoko(może i lepsze, kwestia indywidualna) ale książkę sobie otworzy na
  • Odpowiedz
@oink_oink: Jak nie ogarnia jeszcze obiektów, klas itp. to najlepiej zacząć od podstaw: https://www.introprogramming.info/wp-content/uploads/2013/07/Books/CSharpEn/Fundamentals-of-Computer-Programming-with-CSharp-Nakov-eBook-v2013.pdf Wykładowca na studiach nam polecał tą pozycję i jest naprawdę niezła na początek. Jak przerobi całą to będzie git, jak nie da rady to ciężko tutaj szukać sensowniejszych pozycji/pomysłów na naukę... Jednak programowanie to przeważnie czytanie rozdziałów książki, klepanie zadanek i może dorzucenie do tego jakiegoś kursiku na YT. W książce masz wytłumaczone bardzo przystępnie i
  • Odpowiedz