Wpis z mikrobloga

• 0
Poleci ktoś jakiś router domowy z WiFi i dobrym zasięgiem? Dom piętrowy i dobrze jakby był zasięg przed domem jeszcze. Obecnie mam tp link wr841n i zasięg jest bardzo dobry jednak łapie czasem straszne zawiechy i trzeba go restartowac z prądu. Myślałem o RB951UI-2nd ale nie mam pojęcia czy obejmie mi zasięg. Nie musi być gbit wystarczy 100

#siecikomputerowe #mikrotik
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ddk15: Moc radia jest ograniczona prawem. Nawet jak kupisz jakiegoś afrkańca 1000mW to i tak nic z tym nie zdziałasz, bo urządzenia które korzystają z sieci maja max 100mW i ten dziki AP ich nie usłyszy. Jakby CI się udało kupić lepszą antenę dookólną to byś sobie obciął zasięg na kondygnacji bez urządzenia.
Kupuj MT bez obaw, wszystko ma podobny zasięg.
  • Odpowiedz
@zortabla_rt: Kurcze właśnie mi się ścinały sesje rdp, więc zamiast openvpn skonfigurowałem na próbę l2tp oraz sstp - to samo. Pomogło dopiero wyłączenie udp w windows, ale już wydajność nie ta sama.
  • Odpowiedz
Mikrotik jest o tyle fajny, ze ja mam jeden z 10 lat i nadal działa prawidłowo. I zamontowałem setki tego u użytkowników. Nie wymaga resetowania co jakiś czas. Moc można ustawiać wg własnego życzenia, do 1000mW. (Manual) Lub poprzez wybór kraju, ( regulatory domain) w PL prawo pozwala na 100mW.
  • Odpowiedz