Chleb się kończy, a że belgijskiego nie jem w ogóle, to trzeba było zadbać o pieczywo w domu. Po wystygnięciu do zamrażarki. Ponad tydzień jedzenia będzie. Tyle bułek wyszło z kilograma mąki chlebowej ( ͡°͜ʖ͡°) #gotujzwykopem #gzw #bojowkapiekarska #chwalesie
- kilo mąki (tym razem chlebowej) - 30 g drożdży - 2 łyżeczki soli - 2 jajka - 600 ml kefiru (temperatura pokojowa) - od siebie dodałem ze dwie łyżki błonnika witalnego (babka jajowata i babka płesznik), ale można bez tego - łyżeczka miodu (może być cukier)
Najpierw zaczyn: drożdże rozrobiłem z miodem aż zrobiły się płynne, potem trochę kefiru i z łyżkę mąki, odstawiłem na jakieś pół
@wykopowy_brukselek: wszystko mam do chleba belgijskiego. To dla mnie taki sam "dmuchaniec", jak chleb holenderski i po ponad 15 latach tutaj nigdy nie nauczyłem się go jeść. W tych dwóch krajach nie znają też "numerów" mąk, co wiele o nich świadczy
#gotujzwykopem #gzw #bojowkapiekarska #chwalesie
- kilo mąki (tym razem chlebowej)
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 600 ml kefiru (temperatura pokojowa)
- od siebie dodałem ze dwie łyżki błonnika witalnego (babka jajowata i babka płesznik), ale można bez tego
- łyżeczka miodu (może być cukier)
Najpierw zaczyn: drożdże rozrobiłem z miodem aż zrobiły się płynne, potem trochę kefiru i z łyżkę mąki, odstawiłem na jakieś pół