Wpis z mikrobloga

Odnośnie wpisu o doublespendzie: https://www.wykop.pl/wpis/44410225/czy-bylby-ktos-zainteresowany-opisem-jak-zrobic-do/
Na razie testowo się bawiłem (ukrywam dane, bo robiłem podręcznymi btc z których można coś wywęszyć. Na docelowy opis tego dla was muszę użyć btc nie powiązanych ze mną, sam na przykładzie atariego wam kiedyś pokazałem jak wiele można wyśledzić :P) ale poszło... Problem w tym że większość nodów w sieci po prostu nie rozgłasza tx jeżeli zobaczy że to doublespendowa, więc myślałem że będzie trudniej (w końcu na co dzień nie robię double spednów, ostatnio kilka lat temu), ale jak widać nie jest tak źle...

#bitcoin #kryptowaluty
cyberpunkbtc - Odnośnie wpisu o doublespendzie: https://www.wykop.pl/wpis/44410225/cz...

źródło: comment_j2ULQjmXZAzkUm82xB0cChl2RDgVaLXB.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@public_html: Przecież to oczywiste a nawet napisałem to na wszelki wypadek we wpisie który tu podlinkowałem...

Tak przy okazji... Odjakiegoś czasu Roger Ver, który ma dokłądnie świadomość jakie głupoty gada i kit ciśnie ludziom, pokazuje ciągle jak niby BCH jest szybkie, że wysyła tx i ona w kilka sekund jest u odbiorcy... Że niby po co komukolwiek LN jak BCH działa tak samo szybko :D

No i tu widzimy traktowanie
  • Odpowiedz
@public_html: Oni nic nie zmodyfikowali, przecież widać jak działa sieć, jaki jest soft. O czym ty mówisz?
Ostatnio jedynie dodali "checkpointy" że niby po 10 potwierdzeniach blok jest na 100% prawidłowy. To jest idiotyczne. Jeżeli będziemy kopali drugi łańcuch i dojdziemy do 10 potwierdzeń (nawet nie musimy być szybsi, to nie atak 51%) to przecież nody uznają oba łąńcuchy za prawidłowe....

Nawet gdyby te ich zaczęły odrzucać jakoś ten łańcuch (na siłę),
  • Odpowiedz
2. Z chęcią zapłacę Rogerovi 10 BCH za 1 ETH, jeżeli wyśle mi ten ETH od razu po rozgłoszeniu tx BCH i nie będzie czekał na potwierdzenia... albo inne propozyjcje, nich akceptuje ode mnie 0conf z BCH :D

@cyberpunkbtc: jak przejdziesz KYC/AML to z pewnością przyjąłby twoje 0-conf BCH
  • Odpowiedz
Jeżeli będziemy kopali drugi łańcuch i dojdziemy do 10 potwierdzeń (nawet nie musimy być szybsi, to nie atak 51%) to przecież nody uznają oba łąńcuchy za prawidłowe....

Przede wszystkim obecne nody przyjmą właśnie ten szybszy łańcuch, a odrzucą wolniejszy, więc wciąż atakującemu potrzebna jest przewaga hashrate

Nawet gdyby te ich zaczęły odrzucać jakoś ten łańcuch (na siłę), to wtedy kopiemy dalej powili nasz łańcuch, gdzie nasze bloki są uznawane za potwierdzone i
  • Odpowiedz
Naprawdę to idiotyczne co ty mówisz.

Po prostu jako programista (czyli taki, który na co dzień korzysta z logiki i rozumowania przyczynowo-skutkowego) i osoba dość dobrze znająca zasady działania pozwalam sobie na samodzielne weryfikowanie pewnych tez. Chyba jest to właściwe, co?

1. Dlaczego wszyscy oczekują na potwierdzenia w bch, każda giełda itd?

Przede wszystkim: Bo nie ufają górnikom bcasha.

Po drugie: nawet jeśli absolutnie wszystkie nody stosowałby rygorystyczną politykę akceptowania i rozgłaszania
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: W ogóle nie rozumiem Twojego bulwersu...
I w ogóle to wybrzmiewa tak jakbyś się miał za cholera wie jakiego eksperta i robił łaskę, że dzielisz się wiedzą. Tak jakbyś nie przyjmował w ogóle do wiadomości, że ktoś inny może lepiej rozumieć niektóre niuanse protokołu. ¯\_(ツ)_/¯ Wtedy zaczyna się dzbanowanie i wyzywanie. Jak ja mam to inaczej skomentować jak nie wielkim:"XD"?
  • Odpowiedz
@public_html: Człowieku, nie wołaj mnie. Idź rozmawiaj z rozjemcami, x100, widelcami, romansami. Z nimi się dogadasz.

Nie wołaj mnie, bo dam cię na czarno i będziesz się spuszczał z zachwytu mówiąc że cię cenzuruje i blokuje wasze straszne, niesamowite argumenty ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Poważnie. Odjeb się ode mnie...
  • Odpowiedz