Aktywne Wpisy
chlopak_twojej_matki +178
Z takich ciekawostek z II Wojny Światowej to moja Ś.P. prababcia często mi opowiadała jak wyglądała u nich okupacja w małej mieścince w południowej Polsce. Miejscowość była niedaleko Krakowa i Oświęcimia, więc było sporo wojsk niemieckich i SSmanów. Mieli duży dom, więc często zdarzało im się "gościć" (im się raczej nie odmawiało, bo mogło się skończyć źle) SSmanów i babcia opowiadała mi, że zawsze byli kulturalni, dziękowali, a nawet zdarzało się, że
pieknylowca +214
A czy ty jesteś fucking unstopable? #frajerzyzmlm
Hej winiarze! W tym wpisie pisałem o eksperymentalnym winie z mięty. Minęły równo trzy tygodnie i dziś był wielki dzień pierwszego zlewania młodego wina. Przez cały okres fermentacji z rurki wydobywał się fenomenalny zapach mięty z cytryną.
Z mojego przepisu wyszło tyle wina, że 10 litrowy balon napełniłem pod korek a w fermentorze została niewielka ilość pomieszana z drożdżami, rodzynkami i miętą. Więc idealnie.
Wino ma 13% i póki co naturalnie wytrawne. Pierwsze 100ml poszło do kubeczka na degustację ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oczywiście jest to bardzo wczesna ocena wina, które będzie dojrzewało przez minimum 10 miesięcy a więc wiele może ulec zmianie. Pewne cechy zanikną, pewne się wyostrzą.
Zapach orzeźwiający, lekko miętowy, cytrynowy. Da się wyczuć w tle przyjemne nuty trawiaste. W smaku mięty prawie nie czuć, a na pewno nie aż tak jak to sobie wyobrażałem. Może lekko na finiszu, w połączeniu z posmakami "zielska". Czuć natomiast bardzo wyraźnie cytrynę. Ogólnie wino bardzo dobrze rokuje. Smak naprawdę ciekawy i pomimo, że wino tak młode to z przyjemnością wypiłem kubek.
Na przyszłość muszę pomyśleć o wzmocnieniu mięty na rzecz cytryn. Kolejna relacja dla zainteresowanych przy następnym zlewaniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy polecam? Na pewno. Próbujcie, eksperymentujcie. Uważam, że fajnie mieć w swojej "kolekcji" takie winko.
Wołam zainteresowanych:
@ThePaueu
@mudmen
@flaa
@firstlo
@potatowitheyes
@venividi
@KollA
Mam nadzieję, że to twoje wino
btw myślałeś czy nie dorzucić jeszcze mięty po fermentacji, jeśli teraz nie jest aż tak wyraźna?
@flaa: hmm, pomyślę nad tym ( ͡° ͜ʖ ͡°)