Wpis z mikrobloga

@gugas Ja ostatnio zrobiłam z truskawkami i jagodami. Z tym, że podsmażonymi odrobinę na maśle z kardamonem i cukrem. Warstwy: ciasto-owoce-ciasto podlane sokiem i posypane cukrem pudrem. Kardamon mistrz. :)
@Katorz: ja już się w tartach obcykałam, jak zrobisz kilka to później wydaje się niewiele trudniejsze od jajecznicy. W razie czego, jakbyś się chciał podjąć wyzwania, to tu masz przepis:]
@AppleDash:

Krem patissiere:

- 6 żółtek

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 2 szklanki gorącego mleka

- cukier waniliowy lub pół laski wanilii

- 2 łyżki masła

- śmietana 30% (wystarczy mała)

Do miski wbijamy 6 żółtek. Dodajemy partiami 1/2 szklanki cukru. Ubijamy, aż żółtka staną się jasnożółte, powoli zwiększając obroty miksera.

Następnie dodajemy do żółtek pół szklanki mąki, cały czas ubijając. Gdy dobrze się zmiksuje, dodajemy